Китайският Google представи „робомобил” с изкуствен интелект

ROBO-01 може да говори и споделя емоции. Догодина ще се произвежда серийно

JiDU ROBO 01

, Baidu

JiDU ROBO 01

О снованата от Baidu (55%) и Geely (45%) компания JiDU представи своя първи модел – електрическият концептуален Robo-01. Парите на двата концерна са предназначени за създаване на „умни електромобили”. И този не изневерява на първоначалната идея. В него са вградени всички разработки на Baidu в областта на изкуствения интелект и сетивните услуги, както и пратформата SEA, която струва на Geely $2,5 млрд.

Robo-01 демонстрира новото поколение автомобили от ерата Intelligent Car 3.0. В автомобила се използва т. нар. активни деформируеми структури, т.е. елементи с различна степен на подвижност. Тук влизат подвижни лидери на предния капак (контролирани от изкуствен интелект), подвижно задно крило ROBOWing, прибиращ се U-образен волан, адаптивни подглавници Zero Gravity.

Вратите са атрактивни, но по-интересен е фактът, че кросоувърът може да разпознава емоциите на собственика и да изразява своите чрез предните пиксел светлини. Това става посредством AI светлинен език и система за гласово взаимодействие.

Baidu

В интериора има екран, простиращ се по цялата широчина на таблото, работещ на платформата Snapdragon от 4-то поколение). Няма никакви физически бутони.

Автоматизираната система за управление на Robo-01 използва платформата Baidu Apollo с два чипа Nvidia Orin X и 31 сензора. Освен двата лидара, моделът разчита на 5-милиметров радар, 12 ултразвукови датчика и 12 камери. Електрониката автоматично се адаптира към един от трите сценария за движение (магистрала, град и паркиране), разпознава сигнали на светофара, избягва препятствия, включва се в и излиза от магистрала.

Най-важното е, че моделът е на 90% готов за серийно производство и, по предварителна информация, в продажба ще влезе още през 2023 г. Той ще се произвежда от Geely.

JiDU ROBO 01 електромобили в България китайски автомобили