Karma Kaveya обещава близо 1200 електрически „коне”

Името е вдъхновено от термина за „поезия в движение” от Хинди, което описва и смисъла зад този атрактивен модел

Пламен Георгиев,
Karma Kaveya

Karma

Е лектрически спортни седани и SUV-ове вече наброяват няколко десетки, но малцина производители се опитват да създадат екзотиченEV спортен автомобил.

Karma Automotive смята, че има възможност в тази ниша, затова и лансира един от първите си въобще автомобили именно като спортно луксозно купе. Това е Karma Kaveya, грандтурер с „летящи” врати и обещание за 1180 к.с.

Но нека първо уточним нещо, Karma Automotive е се появява от пепелта на Fisker Automotive, която не трябва да бъркаме с Fisker Inc., макар и двете компании да са основани от Хенрик Фискер. Китайският конгломерат Wanxiang Group купува активите на Fisker и създава Karma Automotive, за да направи актуализирани версии на Fisker Karma.

Но сега Karma поема в напълно нова посока. Докато първият електромобил на компанията, Gyesera, реално ще е EV вариант на съживения Revero, Kaveya е напълно нова разработка. И то каква! Изглежда впечатляващо, като в същото време трябва да позиционира марката на пазара, „въплъщавайки американския лукс”.

Karma

Karma планира да продава две версии на Kaveya, започвайки с двумоторна модификация със задно предаване и 536 к.с. Така ще дебютира моделът през 2025 г. Тези, които искат много повече динамика от този супер атрактивен модел, ще трябва да почакат до края на 2026 г., до появата на 3-моторната Kaveya.

В тази конфигурация моделът ще генерира 1180 к.с. и 1727 Нм, които трябва да ускоряват Kaveya до 100 км/ч за под 3 секунди. Макар това да е много бързо, рамо до рамо Lamborghini Huracán STO, все пак за тази визия и параметри бихме искали ускорението да падне с няколко десети. Все пак Tesla Model X Plaid и Lucid Air разполагат с по-малка мощност, но взимат спринта две секунди и малко.

Тези електромотори ще се захранват от батерия с капацит 120 kWh, монтиран зад водача и пътника, като по този начин се придава усещане за суперавтомобил с централно разположен двигател. От Karma обещават до 400 км, което не е никак много, особено спрямо конкурентите.

Karma Kaveya Karma