Как са разпределени електромобилите по области и градове у нас

Кореспондентите на БТА правят проучване по места. „Ударник” е област Враца без нито един регистриран електромобил от началото на годината

електромобили зарядни станции

iStock

В чера писахме, че у нас електромобилите са малко над 4600, сега продължаваме темата с разбивка на тези цифри по градове. Тя е направена от кореспондентите на БТА в страната.

Към 1 юни тази година в община Пловдив има регистрирани малко над 300 000 превозни средства, от които под 1% - 2500 са електрически или хибридни.

Около 30 електромобила са регистрирани в общинското предприятие „Градска мобилност“ в Сливен, каза пред репортер на БТА Димитър Пантелеев, директор на предприятието.

Регистрираните в КАТ–Ямбол моторни превозни средства с електрически двигатели са 28, като от тях девет са електромобилите, четири товарни електрически автомобила и 15 двуколесни, обобщава данните началникът на „Пътна полиция“ главен инспектор Тодор Мишинев.

Само четири електромобила са регистрирани в Шуменска област през 2020 г., а през следващата година – още десет. Към 7 юли 2022 година регистрираните електромобили в областта са 32.

Справка в портала за отворени данни показа, че в сектор „Пътна полиция“ в Русе са регистрирани 26 електромобила, като от тях 15 са нови, а 11 – употребявани. Единайсет са регистрираните електромобили в Кюстендилска област, показа справка в КАТ. Електромобилите във Варна са близо 180, повечето от тях са нови като хибридните коли са почти двойно повече - около 270.

Само четири електрически автомобила са регистрирани в КАТ в Монтана, всички регистрации са от началото на тази година.

В област Хасково 31 са регистрираните изцяло електрически автомобили. Броят на хибридите е почти двойно повече – 61. В община Хасково регистрираните до края на миналата година електроавтомобили бяха осем, а тази година в общинската данъчна служба са вписани още девет.

В Разградска област има около 100 хибрида и заводски произведени електромобили.

На територията на Областната дирекция (ОД) на МВР Стара Загора регистрираните електромобили и хибриди са 688.

В област Търговище около 30 са регистрираните електромобили и хибриди, както и електрически мотоциклети.

В област Враца от близо 3000 моторни превозни средства, регистрирани от началото на тази година, единствените с електрически двигател са 13-те електробуси за градския транспорт в областния център. Няма регистрирани и хибриди. Малкото електрически и хибридни автомобили, които се движат по пътищата на областта, са взети на лизинг, като по правило тези сделки се извършват в представителствата в столицата. Затова и автомобилите са със софийска регистрация.

В Кърджалийско има четири електрически автомобила, един от които в Джебел и близо 70 хибридни, сочи справка в Портала за отворени данни, направена за БТА от отдели „Местни данъци и такси“ към общинските администрации в областта.

Електромобилите в област Смолян все още са единични бройки, около десетина автомобила.

Регистрираните електрически автомобили в сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР в Благоевград са 25, сочи статистика от Портала за отворени данни. Регистрираните хибридни автомобили в областта са близо три пъти повече – 71.

Източник на статията: bta.bg

електромобили в България електромобили