Honda разработва три платформи за EV до 2030 г.

От тях ще излизат различен тип автомобили, едната е проект с GM

Honda teaser slides 2022

Honda

Honda възнамерява за разработи не една, а цели три технологични платформи за електромобили до 2030 г., заявява Шинджи Айоама, шеф на електрическия сектор в компанията, цитиран от “Ройтерс”.

Една от тях се прави съвместно с General Motors по силата на подписания контракт между двете компании наскоро. Благодарение на всички тези проекти, Honda възнамерява да произвежда милиони EV в края на десетилетието.

Малък електрически товарен автомобил ще бъде представен в Япония през 2024 г. - от една от платформите. Ще последва по-голям и пътнически за Северна Америка през 2026 г. Той ще е отроче на друга архитектура.

И от двете ще произлизат други возила.

Третата разработка е именно тази с GM, тя е за коли “със средни размери” и ще започне да дава “плодове” от 2027 г. Както обявиха и двете компании наскоро, целта им е да предлагат автомобили на “достъпни цени” за целия свят.

Подробности обаче засега няма. Подразбира се, че това, което касае нас, европейците, ще дойде от “джойнт венчъра” GM-Honda.

Все още има много въпросителни. Айоама казва, че не е решено чия архитектура все пак ще натежи, нито пък в кой завод(и) ще се правят колите. Но при всички положения двете компании ще поделят разходите си, уверява босът.

General Motors ще произвежда два електрически SUV за Honda от 2024 г. Японската фирма също така ще използва новото поколение батерии Ultium на GM. Но няма да влиза в този проект, в който детройтският гигант си сътрудничи с LG Energy Solution.

Желанието на Honda е да продава по 2 милиона електромобила до края десетилетието. Огромна част от тях ще се пласират в Северна Америка - около 800 000. Останалите - най-вече в Азия и Европа.

Ройтерс

General Motors платформи електромобили в България Honda e