Honda ще вложи $64 милиарда за електромобили и хибриди

Японската компания загатна за два спортни модела, единият е наследник на NSX

Honda teaser slides 2022

Honda

Honda удари по масата с амбициозни планове за електрификация в следващите десет години.

Те включват инвестиция в размер на 64 милиарда долара в изследвания и разработка, информира “Ройтерс”, цитирайки брифинг на компанията в Токио.

Honda

Ще бъдат лансирани 30 електромобила в цял свят до края на 2030 г. С тяхна помощ Honda иска да продава по 2 млн. EV годишно към края на периода.

Същевременно, подобно на други японски производители, Honda няма са изостави хибридите, които ще продължат да се предллагат на много пазари. Например развиващите се, където преминаването към електромобили на батерии ще отнеме повече време.

В никакъв случай не смятаме, че е дошъл краят на хибридите и че трябва да заменим всички хибриди с EV, рече изпълнителният директор на компанията Тошихиро Мибе на презентацията си, на която бяха показани много слайдове. - Ще разработваме собствени хибриди, които ще използваме за нашия бизнес.”

Фирмата ще разчита и на софтуерни технологии. А около половината от въпросните 64 милиарда ще отидат за разработката и производството на твърдотелни батерии. Старт на продукцията се планира от пролетта на 2024 г.

Honda

На пресконференцията бе показана илюстрация с два покрити автомобила, като и със завесите на тях личи, че са спортни. Едната може би е наследник на NSX. Въпросът е дали като хибрид или BEV - появиха се слухове и в двете посоки. Това определено е загадката вдясно.

И двете коли ще се продават в цял свят.

Преди дни Honda и General Motors обявиха партньорство за разработката на “достъпни” електромобили. Сътрудничеството се простира и за автономно управление.

Honda

Honda e електрификация електромобили в България хибриди инвестиция твърдотелни батерии