Големите претенции на Lucid са без покритие

Илон Мъск се пошегува, че е имал повече деца през Q2, отколкото са произведените коли от калифорнийската компания

Lucid Air

Licud Motors

Lucid Air

М оже и да е направил електромобила с най-голям пробег, но калифорнийският стартъп Lucid Motors има непреодолими препятствия. Първоначалните планове за тази година бяха за 20 000 електромобила. Сега компанията заявява, че ще произведе 6000-7000, но и това изглежда абсолютно непосилна задача за тях.

Това е така, защото през второто тримесечие на годината са доставени само 679 бройки, което пак е почти двойно повече спрямо първото тримесечие (на фона на 37 000 резервации), когато доставиха 360. Това ще рече, че за шест месеца на клиенти са доставени 1405 автомобила. В следващите шест трябва да доставят 5 пъти повече. Не изглежда като реална възможност.

Тези факти накараха Илон Мъск да се включи в Twitter с изказването, че е имал повече деца, отколкото са произведените коли от „конкурентите”. Очевидно това е хипербола, за да се подсили истината, че такъв брой е срамен за производител на автомобили с големи претенции.

Изпълнителният директор на Lucid идва от люпилнята на Tesla, което би могло да обясни жлъчния коментар на Мъск по адрес на Питър Роулинсън.

Lucid Motors Lucid Air електромобили