Fiat Topolino струва 7500 евро в Италия

Микро електромобилът може да бъде взет и след първоначална вноска, придружена от двугодишна месечна такса от 39 евро, колкото струва месечната карта за градски транспорт в Италия

Пламен Георгиев,
Fiat Topolino

Fiat

Fiat вече приема поръчки за новия Topolino в Италия, цените започват от 7544 евро. Италианците вече са получили над 10 000 предварителни заявки за четириколката, която е технически идентична със Citroen Ami и Opel Rocks Electric.

Според италианския уебсайт на Fiat, доставката на Topolino ще се извърши за около 19 седмици, като първите бройки е планирано да стигнат до клиентите през януари 2024 г. Компанията предлага онлайн проследяване на модела от поръчката до доставката му, за да са започнати собствениците точно на какъв етап от производството и доставката е техният „автомобил”.

За да се улесни процесът на поръчка, Fiat предлага Topolino във всеки цвят, стига той да е Vita Green (Хенри Форд го е измислил това пред век), джантите са с един дизайн, интериорът също. Но има две версии: с мек платнен покрив и с твърд, със или без врати. Други екстри са Rear Carriage, Dolcevita Box, фромирани огледала, няколко аксесоара (покривала за седалките, които може да се използват и като плажни хавлии, USB вентилатор Bluetooth колонка и др.).

Стартовата цена от 7544 евро за Fiat Toplino (включително правителствената субсидия) го прави малко по-скъп от Citroen Ami, който стартира на цена от 6930 евро на същия пазар. Моделът може да се закупи и чрез първоначална такса от 2582 евро и 48 месечни вноски по 39 евро, които са еквивалент на месечната карта за градски транспорт в Италия.

До края на годината моделът ще бъде достъпен за поръчка още във Франция и Германия.

Миниатюрният модел (2,52 м дължина) е оборудван с електромотор с мощност 8 к.с. и батерия с капацитет 5,5 kWh. Максималната му скорост е 45 км/ч, а пробегът – 75 км с едно зареждане. Благодарение на правилата, касаещи тежките четириколки, Topolino може да се управлява от тийнейджъри на 14 години без свидетелство за правоуправление.

Fiat FIAT Topolino микро автомобили