Европейската комисия одобри 209 млн. евро за завод за батерии в Унгария

И отново се питаме: къде сме ние?

Battery displey

iStock

У нгария получи удобрение за държавна помощ в размер на 209 милиона евро за завода за батерии за електромобили на корейския гигант SK On, съобщи пресцентърът на Европейската комисия (ЕК).

В случая не става въпрос за пари от ЕС, а от държавния бюджет на Унгария, но съюзът трябва да даде (или откаже) зелена светлина на своя членка, тъй като става въпрос за голяма сума с участието на частен инвеститор. И трябва да са налице условия, че не се нарушават правилата на конкуренцията.

И един вид гаранция за този грант от страна на правителството в страната на чардаша.

Заводът, строителството на който стартира преди повече от година, ще излезе 1,6 милиарда евро и ще осигури поне 1900 работни места, като годишният му капацитет ще е 30 гB/ч.

SK On е сред най-силните “играчи” в производството на батерии. Наскоро ви информирахме за сключен меморандум за друг завод - в Турция, заедно с Ford и “Коч холдинг”, дългогодишният местен партньор на “синия овал”.

Корейската компания прави инвестиции за милиарди в цял свят, като унгарският й проект е един от няколкото, обявени или започнати наскоро. Тя доставя батерии за гиганти като Volkswagen Group, Ford, Hyundai Kia и т.н. Строи два завода и в САЩ.

В изявлението на ЕК подробно се посочват мотивите за одобрението. Четейки ги, човек няма как отново да не си зададе въпроса “къде сме ние”?

Сами виждате за какви числа става въпрос по отношение на работни места, продукция, фирми партньори и т.н. Просто ни няма, тук си играем на разни игри, които само отблъскват големия бизнес, вместо да го привличат.

конкуренция одобрение грант Европейска комисия Унгария завод за батерии SK On