Европейци и американци са се устремили към електромобилите

Пламен Георгиев,
Volkswagen ID4 1st Edition електромобили

Volkswagen

Volkswagen ID.4 1st Edition

В съзнанието на европейските и американските клиенти се оформя идеята за закупуване на електрически автомобил, но тези потенциални клиенти продължават да се притесняват от цената на подобна сделка, показва нова проучване. То казва още, че клиентите залагат на държавните субсидии, за да може да си позволят подобен ход.

Делът на клиентите, готови да закупят изцяло електрически автомобил е нараснал значително, показва годишното проучване на OC&C Strategy Consultants.

Между декември и януари са били анкетирани над 7500 човека по света, като водещият автор Фелисити Лачман отбелязва, че OC&C не е получил външно финансиране за това проучване.

Промяната в клиентските нагласи идва в критичен момент за автомобилната индустрия, която тази година ще лансира голям брой премиери на изцяло електрически модели, като в края на днешния ден ще разберем технологичните параметри на един от тях: Audi Q4 e-tron.

Европа иска да оглави световния пазар на батерии

Във Великобритания, Франция и Италия над половината от интервюираните са заявили, че обмислят възможността следващият им автомобил да е електрически. В Германия и САЩ почти половината от респондентите обмислят подобен ход. Това е сериозен скок на процентно отношение спрямо миналата година, особено във Великобритания и САЩ, където готовността за закупуване на е-кола се е увеличила съответно с 81 и 61%.

Но клиентите остават притеснени от цената на електромобилите, които са по-скъпи от еквивалентни автомобили с ДВГ. Докато притесненията за пробега и зарядната инфраструктура спадат спрямо миналата година, крайната цена на е-колата остава най-голямата пречка пред клиентите, показва проучването.

САЩ: $174 млрд. за електрификация на автопарк, производство и инфраструктура

От хората, готови за закупят електромобил, 69% казват, че не биха платили повече от $500 над цената на съпоставим бензинов автомобил – невероятен сценарии без държавни субсидии. В по-голямата част от членовете на ЕС (за родината ни това не важи) действат различни скрапинг програми, като субсидиите в някои от тях са наистина щедри. Например Румъния отпуска 10 000 евро държавна субсидия за закупуване на електрическа кола.

Увеличаването на дела на електрическите автомобили в САЩ е основна част от ангажимента на новата администрация на Джо Байдън. Наскоро тя обяви план за инвестиране на 2 трилиона долара, като от тях $100 млрд. са предвидени за субсидии, за $15 млрд. за изграждане на нови 500 000 зарядни станции.

50 години назад във времето с Mercedes-Benz R107 SL

Японската Nidec започва строежа на 2 завода за е-мотори и части в Сърбия

Собственик на Mustang Mach-E получава смъртни заплахи от фенове на Tesla

Източник на статията: Vesti.bg

е-коли електромобили