Електрическото такси на Renault и Mobilize дебютира в Мадрид, после и в Париж

Абонаментната цена във френската столица е 1499 на месец

Mobilize Limo

Mobilize

Mobilize Limo

К омпанията Mobilize, която е филиал на Renault, представи първия си електромобил, предназначен за таксита и автомобили под наем с шофьор. Той се казва Limo и ще бъде пуснат първо в Мадрид в края на юни, а след това и в Париж през есента в рамките на абонамент, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Генералната директорка на Mobilize Клотилд Делбос уточни, че новият модел ще се предлага на компании от сектора и шофьори, работещи за своя сметка чрез услуга, включваща автомобила, поддръжката, застраховката, съдействие за зареждането и гаранция през целия период на договора.

Mobilize

Limo сe произвежда в Китай и има пробег от около 450 км. Колите могат да се взимат под наем по договори от минимум три месеца до максимум три години.

След Испания и Франция, други европейски страни като Италия, Германия и Нидерландия ще последват през 2023 г., посочи Лоранс Бешон, директорка на отдела за мобилни услуги във фирмата.

Mobilize

Абонаментната цена ще се различава в отделните градове в зависимост от местните разходи за поддръжка. В Париж тя ще бъде 1499 евро на месец.

Mobilize

Новата оферта се появява на пазара в момент, когато пътническият транспорт силно се променя, принуждавайки шофьорите на таксита да преразгледат начина си на функциониране и икономическия си модел.

Големите европейски градове започват да ограничават достъпа в централните райони за неелектрически автомобили, така че секторът се сблъсква с нови регламенти", подчертава Лоранс Бешон.

В същото време секторът на такситата и автомобили под наем с шофьори е в пълен подем, като се очаква пазарът почти да се удвои до 2030 г., допълва тя.

Mobilize

Renault, която пусна марката Mobilize в началото на 2021 г., иска да засили позициите си в сектора на наемане на коли, към който се стремят много автомобилостроители в контекста на стагнация на продажбите.

Френската група планира да пусне три други електрически автомобила, които да се наемат чрез абонамент: Duo, Bento през 2023 г. и транспортен търговски автомобил Hippo през 2026 г., предназначен за доставки в града.

Mobilize

Mobilize Renault