Електрическите Audi RS ще имат отличителен характер

Компанията ще гарантира, че RS не просто емблема

Мартин Дешев,
Audi RS e tron GT

, CarMarket.bg

Audi RS e-tron GT

Audi Sport планира да има напълно електрифицирана гама модели до края на това десетилетие. Предстои и Audi да обърне по-голямо внимание на RS бранда и да го акцентира през следващите години, съобщава Autocar, като цитира изпълнителния директор на Volkswagen Group Оливер Блум.

Управляващият директор на Audi Sport Себастиан Грамс допълва, че компанията ще гарантира, че RS няма да се превърне просто в емблема или поредното ниво на оборудване. Напротив, електрическите RS модели ще имат свой отличителен характер, който да привлича клиентите.

„Ще се насочим към нови групи, които растат и затова вярваме, че електрификацията и спортният характер си подхождат много добре“, казва Грамс. Първите изцяло електрически спортни модели на Audi RS ще са A6 E-tron и Q6 E-tron. Скоро след тях ще има електрически RS версии на A3, A4, A6, A7. Последният все още не е потвърден, но има разработени концепции в тази посока и една от тях може да стане факт през 2027 г.

Грамс казва, че в момента основата задача за компанията е да даде въпросният отличителен характер на тези модели. Това ще включва и визуални разлики. „Смятаме, че трябва да има разлика между нормален модел и RS модел“, допълва той.

Компанията разглежда различи идеи подобно на BMW M, Hyundai и други производители. Сред тях са различни режими на шофиране, които да се възползват от по-голямата динамика и моментална мощ на електромоторите. Също така се обмисля и характерен звук, който да издават RS моделите.

Грамс казва, че някои от технологиите вече са патентовани и се работи по тяхното внедряване в автомобилите. Той не влиза в детайли какви ще са тези технологии, но казва, че самата електрическа система може да издава характерен звук, който да бъде настроен. Грамс допълва, че инженерите са много заинтригувани от електрификацията и тя им дава много повече възможности да се развихрят, а отзивите от RS E-torn GT показват, че и клиентите имат интерес.

Audi електрически автомобил автомобили коли