Електрическа кола за 20 хиляди евро? Може, но не при тази инфлация

Толкова трябва да струва показаната миналата седмица Cupra UrbanRebel, ала може и да не ни огрее

Cupra UrbanRebel

Cupra

Cupra UrbanRebel

М ечтата “електрическа кола на приемлива цена” отново се отдалечава, ако се съди по изявление на Вернер Тиц, шефът на развойната дейност на Cupra, цитиран от Autonews.

Причината - високата инфлация в Европа.

През миналата седмица марката на SEAT, и съответно Volkswagen Group, представи три нови модела, два от тях - напълно електрически, пранирани да излязат на пазара до 2025 г.

Най-важният автомобил с оглед на продажбите е компактният UrbanRebel, за който се цели базова цена от 20 000 евро. А такова намерение анонсира още в началото на годината президентът на групата д-р Херберт Дийс, като посочи, че в марките на VW се работи електромобили за по 20-25 хиляди евро. Не един, а няколко.

Инфлация от 7 процента на годишна база ще е проблем”, рече обаче Вернер Тиц на медийно събитие. И охлади надеждите ни.

До месец май средното ниво на инфлацията в Европа е 8,1 процента. Налице е повишение спрямо април, когато беше 7,4%. В България е по-висока. Ако увеличението продължава, автомобилният бранш се изправя пред това постоянно да вдига цените.

Конкретно VW планира да извади няколко EV от собствената си марка, а също така Skoda и испанските до средата на десетилетието. С тях ще опита да разклати трона на Tesla, като това също ясно бе заявено от Дийс. “20-25 хиляди евро за е-кола” е таранът на тази стратегия.

Според Тиц показаната преди дни концепция UrbanRebel е много близо до серийния модел като дизайн и техника - на около 95 процента. Което е хубаво, защото автомобилът изглежда добре. Ще се прави в завода край Барселона заедно със събрат от VW - потенциален ID.2, возило на Skoda...

Трите ще делят една платформа, ще са със сходни мерки и предназначение.

UrbanRebel е хечбек с предно предаване. Максималната му мощност ще е 223 к.с. от електромотор. Ускорението от място до 100 км/ч ще отнема 6,9 сек.

Дължината на UrbanRebel е 4030 мм. За сравнение Peugeot e-208 е 4055 мм. Най-важното е, че пробегът му може да достигне 440 км - поне така твърди Cupra, като ще има възможност за бързо зареждане.

Automotive news

Cupra Cupra UrbanRebel Volkswagen Group Херберт Дис 20 хиляди евро