Един от „убийците” на Tesla фалира

Lordstown Motors си търси потенциален нов собственик, който да я спаси, след като не можа да разреши спора си с Foxconn за обещана инвестиция

Lordstown Endurance

, Lordstown Motors

Lordstown Endurance

Lordstown Motors бе създадена през 2018 г. с идеята да прави революционни електромобили. Една година по-късно, компанията подписа споразумение с GM да купи завода й, второ бе подписано през 2020 г. с Workhorse Group за лицензиране на права върху интелектуална собственост за пикапа Workhorse W-15. Lordstown искаше да използва дизайна на W15 като основа за създаване на собствен електрически пикап, Endurance.

Lordstown Endurance не бе някакъв електрически пикап, той е оборудван с електромотори, вградени в главината на колелата, а не на традиционното задвижване. По този начин се елиминират много движещи се части. Производството на Endurance бе забавено нееднократно, а през 2021 г. прототип на модела се запали. Пореден удар дойде от Hindenburg Research, които представиха доказателство, че компанията е подвела инвеститори, умишлено ги е подвела за високото търсене на пикапа и възможността да го произвеждат.

Кулминацията на финансовите проблеми дойде през октомври 2021 г., когато Lordstown продаде завода си на Foxconn. Тайванската компания стана производител на Lordstown Motors, както и инвеститор с $52,7 млн. В крайна сметка стартъпът представи Endurance през третото тримесечие на 2022 г., изпреварвайки Tesla Cybertruck.

Но последната констатация няма абсолютно никакво значение, тъй като Tesla има повече прототипи по пътищата на САЩ, отколкото са продажбите на Lordstown Endurance. Вещо повече, „революционният” електрически пикап се оказа гигантски провал, след като американската агенция ЕРА го сертифицира с пробег от 280 км от батерия с капацитет 109 kWh!

Очевидно това е убедило Foxconn, че инвестирането на още средства в Lordstown Motors ще е неоправдано. Технологичният гигант дръпна шалтера и това остави Lordstown на сухо.Производителят е подал документи за обявяване на несъстоятелност по Chapter 11. В същото време компанията е завела иск срещу Foxconn за неспазване на споразумение за инвестиране на до $170 млн. в производителя на пикапа.

Foxconn на своя страна обвинява партньора си, че е в нарушение на споразумението, когато акциите на Lordstown Motors са спаднали до под $1.

При това положение не изглежда никак оптимистично, че ще се намери някой, който да инвестира.

Lordstown Endurance