До края на годината Mercedes пуска 5 електромобила у нас

Пламен Георгиев,
Mercedes Benz EQV

Силвър стар

Mercedes-Benz EQV

П ет премиери на електрически Mercedes-Benz автомобили се очакват на българския пазар през 2021 г. Генералният дистрибутор на марката у нас въвежда EQ гамата при леките и лекотоварните автомобили, като първият представен модел у нас е ванът EQV. Следват пионерът в електрическите SUV на марката EQC, компактният EQA, „работникът” еSprinter и бъдещият флагман в луксозния сегмент EQS.

Генералният дистрибутор на марката отчете и позитивни резултати за отминалата 2020-та година. На фона на общ спад от -16% в премиум сегмента при леките автомобили според официалните данни на Пътна полиция, Mercedes-Benz бележи ръст в продажбите от 2% и ръст на пазарния дял с 6%. Най-търсени остават високопроходимите модели, като 23% от всички покупки са на GLE, a 15% се дължат на GLS. Дилърът отчита и ръст от 25% при продажбите на употребявани автомобили в сравнение с предходната 2019. Средната възраст на закупените превозни средства е 3 години, а като най-популярен модел се откроява E-класата.

Силвър стар

Луксозният електрически ван EQV може да бъде зареждана с променлив ток до 11 кВт както у дома, така и на публични зарядни станции с до 110 кВт. Батерията има използваем капацитет от 90 kWh и позволява среден пробег от 350* километра и DC зареждане от 10 до 80% за по-малко от 45 минути.

Задвижващият електромотор в EQV се намира над предния мост на автомобила. Максималната мощност е 150 kW/204 к.с., а максималната скорост е 160 км/ч. Захранването се осигурява от литиево-йонна батерия. Тя е монтирана в пода. Така ЕQV предлага възможност за до 8 пътнически места, както и два различни варианта на каросерията с багажно отделение до 1410 литра.

Цената на EQV за България стартира от 157 600 лева с ДДС.

Това са първите пробни клетки на батерията за „5-минутно зареждане”

BMW ще удвои продажбите на електромобили през 2021 г.

До 10-15 години Audi минава само на ток

Източник на статията: Vesti.bg

Mercedes-Benz EQV Силвър стар електромобили Mercedes-Benz