Dacia подготвя голямо обновление на Spring

Подобреният електрически модел се очаква догодина

Мартин Дешев,
Dacia Spring

, Dacia

Dacia Spring

Н ай-евтиният електрически автомобил в Европа ще бъде обновен значително. Това ще се случи догодина, когато Dacia ще представи „модернизирана“ версия на Spring, съобщава Autocar.

В момента на градската кола ѝ „липсва малко модерност и трябва да бъде преосмислена, за да изразява по-добре електрическата тенденция“, казва главният дизайнер на Dacia Дейвид Дюранд. Обновената Spring ще запази характерния си стил, но ще бъде осъвременен, казва още Дюранд.

Spring излезе на пазара през 2021 г. От тогава са продадени около 120 000 броя от електрическия модел, като се очаква скоро да се появи и във Великобритания. Колата е базирана на Renault Kwid L-ZE, което се предлага в Китай.

„Рецептата на Spring е добра. В градски условия често се „закачате“ с други коли, когато паркирате. „Град“ не означава безопасна среда. Забелязахме, че много хора в предградията и дори в селата имат Spring като втора кола. Това не означава, че Spring ще стане офроудър, но не е и кола само за градския център“, казва Дюранд.

Това се разчита като намек за запазване на основните пропорции и повечето защитни пластмаси по колата, които да я направят по-лесна и евтина за ремонт.  Дюранд не споделя какви точно ще са обновленията на Spring, но се очаква колата да бъде приведена към новия стил на Dacia с обновени фарове, джанти и др.

Очаква се и интериорът да бъде „пипнат“ с нови технологични функции и материали, но най-вероятно без драстични промени по самия дизайн. Не е ясно дали Dacia подготвя промени по механиката и батериите. Преди време изпълнителният директор на компанията Денис Ле Вот беше заявил, че ако има нов модел на Spring, то той ще бъде с по-малка батерия, тъй като средностатистическият Spring изминава средно около 15-16 км. на ден. Това обаче може да се окаже и по-различно, ако колата започва да привлича интереса и на хората извън големите градове.

Дачия Dacia коли автомобили електрически автомобил