CATL представя нова генерация батерии с пробег от над 1000 км

Тяхното производство стартира догодина

електромобили батерии платформа

iStock

CATL, най-големият производител на батерии за електромобили в света, обяви, че през следващата година ще стартира масово производство на ново поколение, наречено Qilin.

Гигантът твърди, че с тях ще могат да се изминават над 1000 км с едно зареждане.

По този начин CATL ще опита да “надцака” един от големите си съперници - BYD, който скоро ще започне да доставя батерии за Tesla. По твърденията й нейните продукти били с 13 процента по-ефективни от тези на конкурента (тип “4680”). Въпросната генерация вече се използва от Tesla и други производители.

Qilin ще повиши степента на утилизация до 72 процента - най-високата в света, срещу 50% за своята батерия от предишното поколение, пуснато през 2019 г., каза компанията. И ще увеличи енергийната плътност на новата клетка до 255 ватчаса/кг.

Qilin е митично китайско създание. Китайската компания не пояснява дали има производител, който вече е поръчал от новата серия. Поначало тя е доставчик на Tesla, Volkswagen, BMW и Nio. Не се съобщават и детайли за химическия състав и технологиите.

CATL изпитваше трудности от началото на годината, като чистата й печалба е паднала с 24 процента до април. Това е следствие на по-високите цени на суровините. По-оптимистични бяха прогнозите за май.

CATL е напът да стартира изграждането на завод в САЩ. Компанията ще започне да доставя батерии с цилиндрични клетки за BMW от 2025 г.

CATL батерии за електромобили батерии с цилиндрични клетки Китай