BMW направи първа копка на завода си за над 1 милиард евро в Унгария

От съоръжението ще излизат коли от Neue Klasse. Планира се да заработи през 2025 г.

BMW завод Унгария

BMW

Откриването на завода на BMW в Дебрецен.

BMW направи първа копка на новия си завод за електромобили в унгарския град Дебрецен на стойност над 1 милиард евро, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Компанията планира производството да започне през 2025 г.

Това ще е първият автомобилен завод в света, използващ изцяло възобновяема енергия. Той няма да отделя въглеродни емисии в атмосферата, каза Милан Неделкович, член на управителния съвет на BMW.

Планира се в съоръжението да работят около 1000 служители, а продукцията ще е до 150 000 електромобила годишно.

Моделът, който ще бъде произвеждан в Дебрецен, ще е от EV платформата Neue Klasse. Тя е за коли от средния клас - поне за начало, а първите предсерийни автомобили от нея ще слязат от поточните линии след 26 месеца - поне такива са плановете.

Новият завод ще има "решаваща роля в трансформацията към електрическа мобилност", според Неделкович. Това е и важна стъпка за постигане на поставената цел пред германската компания за увеличение на производството и продажбите й до 3 милиона автомобила годишно до 2030 г. (2 млн. до 2025 г.). Половината - изцяло електрически.

До края на 2025 г. баварците ще имат 8 електрически модела по пътищата в света.

Наскоро BMW промени стратегията си за Neue Klasse. Първоначално компанията възнамеряваше да прави бензинови, дизелови коли и хибриди от една и съща платформа за средния сегмент. Тази архитектура обаче ще е само за електромобили и постепенно ще бъде пригодена за най-широко използване за EV по сегменти.

Още нещо - с построяването на повече заводи в Европа, BMW се надява да подобри баланса в локациите на своите производствени обекти между Америка, Китай и Европа.

BMW Neue Klasse завод на BMW в Дебрецен