„АвтоВАЗ” мина на ново ниво, показа електрическата Lada Largus

Прототипът e-Largus ще бъде най-руският (грубо казано) електромобил, над 50% от частите му ще са местно производство

Пламен Георгиев,

„АвтоВАЗ” обяви старта на тестовете на електрическата Lada Largus. На 26 декември Максим Соколов, изпълнителен директор на компанията, демонстрира прототипа на електрическия автомобил пред президента на Удмуртска република (Удмуртия) Александър Бречалов. Представянето се състоя на територията на завода в Ижевск, където преди се произвеждаше Lada Vesta. В края на следващата година там ще се произведе тестова партида от e-Largus, за който още в началото на производството бе обещан 50-процентен дял на руските компоненти.

Lada e-Largus повтаря външния облик на версията Cross на Largus, реално няма никакви разлики. Единствената се открива във вратичката на резервоара, под която е поместен входът за зареждане с ток. В интериора е монтиран дигитален приборен панел и въртящ се регулатор за режимите на трансмисията.

Електромобилът ще бъде лансиран както в товарна, така и в пътническа версия. И двете ще разчитат на синхронен електромотор с мощност 150 к.с., захранван от литиево-йонна батерия – те ще бъдат разположени в моторния отсек и на мястото на липсващия резервоар за гориво. Багажникът ще остане свободен и ще предлага товарен обем от 560 литра във версията с 5 пътнически места. Товароносимостта е 430 кг.

Капацитетът на батерията е 60 kWh, производителят обещава пробег от 400 км, но по цикъла NEDC. Руснаците казват, че e-Largus ускорява до 100 км/ч за под 10 секунди, а максималната скорост е 145 км/ч.

Максим Соколов казва, че e-Largus ще изпълни няколко цели в едно: ще натовари свободните мощности на завода, ще покаже развитието на родния инженеринг и ще стане руският електромобил. От своя страна президентът на Удмуртия заявява, че на територията на „Лада Ижевск” ще бъде изграден индустриален парк, където ще се произвеждат компоненти за производителите на електрически превозни средства.

Lada Lada e-Largus електромобили в България руски автомобили АвтоВАЗ