Alpine ще разработва собствен електрически спортен автомобил

Брандът ще продължи проект, който трябваше да се създаде с Lotus

Мартин Дешев,
Alpine A110 Pikes Peak

, Alpine

Alpine A110 Pikes Peak

П рез май т.г. партньорството между Alpine и Lotus беше прекратено. Двете компании трябваше да направят обща платформа за електрически спортни коли, но се отказаха от тази идея. Това обаче не означава, че Alpine няма да има собствен проект, съобщава Autocar.

„Имахме дълга дискусия и решихме да направим собствена платформа“, казва изпълнителният директор на Renault Group Лука де Мео. Alpine е собственост на Renault и е насочена към спортни автомобили.

Другата седмица концернът ще има среща с инвеститори и тогава ще бъдат представени повече подробности за електрическите планове на Alpine. Де Мео още от сега потвърждава част от тях. Например, че новата архитектура ще бъде използвана за няколко модела. Първият от тях ще бъде наследник на A110.

Първоначалната цел е била електрическият модел да бъде представен през 2026 г. Сега обаче не е ясно дали компанията ще успее, след като трябва да направи цялата платформа сама, което ще добави допълнителни предизвикателства и разходи.

Въпреки раздялата, де Мео казва, че няма лоши чувства между Alpine и Lotus. Британският бранд е преценил, че сключеното през 2021 г. партньорство не е сред основните цели на компанията. „Нямаше търкания, тъй като всички смятахме, че това е правилното решение. Не означава, че няма възможност отново да работим заедно по-натам“, допълва той.

Alpine планира да стане изцяло електрически бранд до края на това десетилетие. В графика на компанията са предвидени 5 нови модела в рамките на следващите пет години. Де Мео намеква, че се обмисля и хиперавтомобил, но засега изчерпва темата с думите: „никога не се знае“.

спортни коли електромобили електрически автомобил автомобили коли Alpine