57% от американците не искат да купят електрическа кола

Интересът към електричките все още е далеч от нужния за мащабен преход

Мартин Дешев,
Електромобили станции зареждане

iStock

П о-наблюдателните фенове на автомобилите вероятно са забелязали, че докато повечето производители активно говорят за електрическите си коли, в САЩ преобладаващата част от новите модели не само не са електрички, но много от тях не са и хибриди. Това не е никак случайно, показват резултатите на проучване на Yahoo Finance и Ipsos, цитирано от Autoblog.

То открива, че 57% от американците всъщност не искат да купят електрически автомобил. 36% от общия брой анкетирани казват, че със сигурност следващият им автомобил няма да е електрически, като в това число влизат и plug-in хибридите. Други 21% споделят, че почти със сигурност няма да купят електричка за следващата си кола.

Същевременно 11% се колебаят, а 17% споделят, че е „донякъде“ вероятно. Едва 7% казват, че е почти сигурно, че ще изберат електрически модел.

Очаквано, по-възрастните са против електрическите коли – 70% от хората на възраст над 65 г. не искат такава кола. 60% от хората с годишен доход под 50 000 долара, също няма да изберат електричка.

Най-голям е интересът към електрическите модели от страна на хората на възраст 35-49 г. – 37% от тях биха купили такава кола, както и 42% от хората с високи доходи – над 100 000 долара годишно.

Проучването пита и какви са основните причини хората да не искат да купят такъв автомобил. Хората посочват по повече от една причина. 70% се притесняват от общите допълнителни разходи. 73% споделят, че притеснение за тях е пробегът. Най-голямата причина е липсата на достатъчно зарядни станции – 77%.

На фона на всичко това не е изненада, че 61% от американците са против забрана на колите с традиционни двигатели. 14% „донякъде“ подкрепят това, а 7% подкрепят напълно. Останалите се колебаят.

коли автомобили електрически автомобил електромобили