Зелена светлина за старт на производството на новия Golf

На 12 април от конвейра във Волфсбург слезе първият Golf от фейслифта на осмото поколение

Volkswagen Golf

Volkswagen

В чера, 12 април, бе произведен първият автомобил в Зала 12 на завода във Волфсбург. Фейслифтираният Golf Style в син цвят се появи почти точно 50 години, след като оригиналът идна на бял свят през 1974 г.

Отбелязваме този момент не случайно, на Golf в този конвенционален вариант му остават още около три години на поточната линия, след това, деветото поколение вече ще е електрическо.

В течение на последните пет десетилетия, основният завод на Volkswagen е произвел над половината от общия тираж от 37 млн., средно по 400 000 „Голфа” годишно се произвеждат във Волфсбург.

Обновеният Golf се разпознава по променената предна част. Визуалните открояващи го черти са новите LED фарове. Срещу допълнително заплащане клиентът може да оборудва своя модел LED матрични фарове. За пръв път в европейски модел на Volkswagen, логото на марката в радиаторната решетка е осветено. 3D LED задните светлини също са с нов дизайн при Golf и Golf Variant.

В интериора е монтирано новото поколение на инфотейнмънт системата с по-бърз процесор, с 32-сантиментор централен дисплей и по-интуитивна структура на менюто. Сензорните слайдъри за температура и силата на звука вече са осветени. Нов е и воланът с добрите стари физически бутони и гласов асистент IDA с интегрирана функция ChatGPT.

Що касае задвижването, към доказалите си вече TSI, TDI и eTSI двигатели, обновеният Golf се предлага с два нови плъг-ин хибридни версии с над 100 км пробег само на ток.

Дни преди в най-големия завод на Volkswagen Group да бъде произведен въпросният Golf, заводът отпразнува производството на своя 48-милионен автомобил. Никой друг завод в света не може да се похвали с подобно постижение. Най-произвежданият автомобил тук, естествено, е Golf с около 20 млн., на второ място е Beetle с почти 12 млн., третото място е за Tiguan с малко под 3,5 млн.

Volkswagen Golf Volkswagen