“Волга“ възкръсна, представи цели три нови модела

Производството в Нижни Новгород трябва да започне до края на годината

Volga Волга руски автомобили

motor.ru

Д нес се състоя официалното възраждане на друга емблематична марка от ерата на СССР, а именно „Волга“. При това бяха представени цели три нови модели, показани по време на изложението „Цифрова индустрия на промишлена Русия“, където автомобилите бяха разгледани от министър-председателя Михаил Мишустин.

Трите модела са седан от клан D – Volga C40, кросоувърът от C-SUV се нарича K30,а D-SUV моделът е К40. Очаквано, и трите автомобила са префасонирани китайски модели на Changan.

И трите новости разчитат на бензинов 1,5-литров двигател със 188 к.с. и 300 Нм, работещ със 7-степенна автоматична трансмисия. Подобна конфигурация се предлага за Changan Raeton Plus, който преди това се посочваше като донор за седана С40. Кросоувърите K30 и K40, съдейки по снимките, се разработени на базата на Oshan X5 Plus и Uni-Z на Changan.

Иначе моделите са с оригинален дизайн на радиаторната решетка с вертикални ламели и емблемата GAZ в центъра.

Оборудването включваше „умни“ асистенти за водача, а мултимедийната система е допълнена с руски услуги. Мишустин обаче останал недоволен, забелязвайки китайския волан.

„Иска ми се воланът да е руски. Не е толкова трудно“, казал министър-председателят, съобщава Motor.ru

Производството на “новата“ Волга ще започне през 2024 г. в завода на GAZ Group в Нижни Новгород, където преди това се произвеждаше Volkswagen. От 2025 г. ще започне сглобяването на пълен цикъл.

Volga Волга руски автомобили