В Лондон: до 5000 паунда, за да бракуваш старата си кола

Има няколко условия това да случи, на първо време трябва да сте социално слаб или с увреждания

Лондон

iStock

Н а лондончани се предлагат до 5000 паунда, за да бракуват по-старите си коли с двигатели с вътрешно горене по нова програма на обща стойност £110 милиона, предават световните агенции.

Парите са предназначени да помогнат на хората с ниски доходи и такива с увреждания, чиито автомобили не отговарят на строгите стандарти за зоната с ултраниски емисии (ULEZ).

Сега само районът в рамките на Северните и Южните кръгови на Лондон е засегнат от правилата на ULEZ, които изискват шофьорите на по-стари автомобили да плащат £12,50 на ден, за да влязат.

От август 2023 г. обаче всичките 32 лондонски квартала ще попаднат в ULEZ, изисквайки стандарт Euro 4, станал задължителен за новите автомобили през 2006 г.

Дизелите трябва да отговарят Euro 6, датиращ ог 2015 г.

Само собственици на автомобили, достъпни за инвалидни колички, ще се класират за пълната субсидия от 5000 паунда. Тя се дава за бракуване на по-стар автомобил или за преоборудване на такъв, за да отговаря на изискванията. Опцията включва монтиране на хардуер, който може да доведе по-стар двигател до по-новите стандарти за емисии.

Частни лица, получаващи социалноосигурителни обезщетения с проверка на доходите, могат да кандидатстват за парични субсидии до £2000, за да бракуват своите автомобили или мотоциклети, които не отговарят на ULEZ. Докато фирмите и благотворителните организации могат да поискат до £9500.

Има, разбира се, и дребен шрифт, за да сте сигурни, че предприемчиви лондончани няма да опитат да изиграят системата и да искат пари в брой за колите, тръгващи към автоморгата.

За да може една кола да отговаря на изискванията за безвъзмездна помощ, тя трябва да бъде регистрирана в DVLA (Агенция за лицензиране на шофьори и превозни средства), да бъде платен текущия пътен данък и сертификати за техническа изправност, а собственикът трябва да е бил регистриран каот такъв поне от 12 месеца.

Кандидатът също така не трябва да е получавал пари от предишна схема за бракуване.

хора с увреждания социално слаби субсидии Лондон