Toyota ще произвежда забавни коли с ДВГ, докато той не бъде забранен

Gazoo Racing инвестира в ДВГ, твърдейки, че "двигателите с вътрешно горене не са лоши"

Toyota GR Corolla

, Toyota

Toyota GR Corolla

С портното подразделение Gazoo Racing вярва, че двигателите с вътрешно горене все още имат светло бъдеще. Затова GR ще продължи да инвестира в технологията, която ще използва в бъдещи модели различни от GR86, GR Yaris, GR Corolla и GR Supra.

Говорейки с австралийското списание Car Expert, президентът на Toyota Gazoo Racing Томоя Такахаши казва, че няма никакви планове за мощен EV. Той продължава с това, че GR възнамерява "да използва двигатели с вътрешно горене колкото е възможно повече. Може да дойде момент в бъдеще, когато двигателите ще бъдат забранени, но двигателите с вътрешно горене не са лоши, врагът е въглеродът."

Докато това ще накара едни да се подсмихнат доволно, изказването на Такахаши повдига логичния въпрос: предрешена ли е съдбата на FT-Se? Концепцията бе показана през октомври 2023 г. с много силен MR2, като едва ли не беше сигурно, че този автомобил ще види бял свят. Същият разчиташе на два електромотора за задвижване, а сега мениджърът казва, че спортни EV от MR скоро няма да видим.

Макар този проект да изглежда с бъдеще, очевидно на дневен ред пред Toyota са забавните автомобили с ДВГ.

Въпреки че бензиновите двигатели са тук и скуро няма да бъдат извадени от обръщение, е 100% електромобилите няма да се появят скоро, комбинация от двете е вероятно: „Чрез използването на хибридна технология можем да намалим въглеродните емисии“, казва Такахаши. Той също така не изключва синтетичните горива.

Междувременно, какво прави GR в наши дни? Спортен SUV очевидно е необходимост, а може да има и GR Corolla, оборудвана с автоматик. Луксозната марка на Toyota Lexus монтира малкия, но мощен трицилиндров 1,6-литров турбо двигател от хот-хеча в концепция LBZ, която възнамерява да пусне в производство скоро. Очаква се малкият кросоувър да има същите 300 к.с. и 401 Нм.

Източник на статията: motor1.com

ДВГ Gazoo Racing Toyota