Toyota доразвива темата за втори електрически кросоувър

Toyota bZ Compact изглежда като предсериен модел, който е дълъг почти колкото RAV4

Пламен Георгиев,
Toyota bZ Compact SUV

, Toyota

Toyota bZ Compact SUV

С лед като в средата на ноември Toyota показа bZ Compact SUV Concept на салона в Лос Анджелис, сега моделът прави и европейския си дебют. Електрическият кросоувър, който е почти готов за конвейра, бе показан на Kenshiki Forum в Брюксел.

Той е един от шестте модела с етикета Beyond Zero, които Toyota планира да лансира на Стария континент до 2026 г. Моделът е проектиран във Франция.

Към момента от компанията разкриват само размерите му. Той е дълъг 4538 мм (с 62 мм по-малко от RAV4), широк е 1888 мм и е висок 1560 мм. Стъпва върху 21-цолови колела, но едва ли този размер ще остане при серийния модел.

Toyota

Като дизайн bZ спокойно се нарежда сред най-атрактивните модели на Toyota въобще. Нещо повече, с този супер агресивен дизайн компанията вече може да претендира за стил, който може да се мери с най-атрактивните представители на пазара. Лично аз го намирам за огромна стъпка в правилната посока, защото доскоро словосъчетанието „красив дизайн” не можеше да се използва по адрес на Toyota.

Toyota

И ако екстериорът е готов за поточната линия, крайно минималистичното оформление на интериора изглежда прекалено смело. Защо се правят опити да се налага волан с неправилна форма, това си е загадка за нас, но извитите два дисплея изглеждат като следваща стъпва в развитието на този елемент от автомобилния интериор.

За момента няма информация от компанията кога възнамерява да лансира втория си електрически кросоувър, но е много вероятно серийният модел да видим още догодина, най-късно началото на 2024 г.

Toyota bZ Compact SUV Toyota bZ Compact SUV Toyota