Tesla успя да избегне съд заради смъртен случай с Autopilot

Извънсъдебното споразумение е в противоречие с обещанията на Мъск

Мартин Дешев,
Илон Мъск

Getty

Tesla е успяла да постигне извънсъдебно споразумение със семейството на 38-годишен мъж, който е загинал в катастрофа през 2018 г., съобщава InsideEVs. Семейството съдеше Tesla, защото смята, че катастрофата е причинена от Autopilot-а на Model X-а на загиналия.

Инцидентът става след като автомобилът се удря в незащитен ръб в мантинелата на магистрала със скорост от 114 км/ч. Според разследването на инцидента от американския Национален борд за транспортна безопасност, Autopilot е бил активиран в продължение на 18 минути преди и по време на катастрофата.

Според разследването, Autopilot е започнал завиване наляво 7 секунди преди катастрофата и е ускорил. Също така обаче е открито, че в момента на инцидента, на телефона на загиналия е била активна мобилна игра.

Правилата на Tesla изискват шофьорът да е бдителен и да внимава. Но не може да се докаже, че мъжът е играл. Семейството на загиналият пък твърди, че са открити и „ограничения“ в софтуера на Tesla и той не е толкова способен, колкото компанията твърди.

В крайна сметка двете страни по делото са постигнали споразумение точно в деня преди да започне избор на журито. Споразумението остава съдебна тайна и дори сумата не е съобщена.

Този развой обаче противоречи на обещание на Мъск от 2022 г. Тогава той казва, че Tesla никога няма да се отказва от дело или да се споразумява дори и да смята, че ще загуби. Изглежда милиардерът си е променил мнението след като делата срещу компанията зачестиха.

коли автомобили електрически автомобил Tesla Autopilot