Мъск и Tesla са знаели, че Autopilot е дефектен, смята съдия

Неочакван обрат в делата срещу компанията

Мартин Дешев,
Tesla интериор

iStock

Т очно, когато изглеждаше, че Tesla е на път да се пребори с ключови съдебни дела, съдията във Флорида взе ключово решение. Според съдия Рийд Скот, има „разумни доказателства“, че Tesla и лично Илон Мъск са знаели, че системата Autopilot е дефектна, съобщава InsideEVs.

Делото е срещу Tesla с обвинение, че през 2019 г. автомобил Model 3 е катастрофирал в полуремаркето на товарен камион и в резултат шофьорът на колата е починал. В момента на катастрофата е използван Autopilot. Делото трябваше да започне през октомври, но беше отложено без насрочена нова дата. Изглеждаше, че може да бъде и отменено, тъй като компанията имаше две спечели дела по сходни казуси в Калифорния.

Съдия Скот обаче е издал решение, че вдовицата на шофьора има право да продължи с делото и да изложи своите аргументи пред журито. А те са, че предупрежденията на Tesla за рисковете на Autopilot са били неадекватни и недостатъчни.

„Разумно е да се заключи, че според ищеца инженерите и изпълнителният директор на Tesla са били пределно наясно, че Autopilot има проблем и не може да засича трафик, който пресича пътя“, пише съдията в решението си. Съдията посочва и промоционално видео на Tesla от 2016 г., което се създава впечатление, че Autopilot може да се справя самостоятелно с всичко, а компанията заявява, че „шофьорът е наличен само заради правни причини. Той не прави нищо. Колата се шофира сама“.

Съдията подчертава, че във видеото „липсва всякаква индикация, че това е крайната цел или че технологията в момента не съществува в този вид на пазара“. Според него показаните в клипа ситуации не са твърде по-различни от това, което се е случило при катастрофата. Отбелязано е, че в друго дело, директорът на отдела за разработка на Autopilot – Ашок Елюсуами, споделя пред съда, че същият този клип е бил монтаж и по това време системата не е имала показаните във видеото способности.

автономни коли Tesla автомобили коли