Шефът на BMW M отсече: Никога няма да използваме i за M модел

Франк ван Мийл отхвърли спекулациите за iM гама

Мартин Дешев,
BMW M3 CS

BMW

П рез тази седмица се появиха информации, че BMW е регистрирала търговската марка iM3, което веднага породи спекулации, че електрическото М3 ще носи това име. В интервю за TopGear шефът на BMW M дивизията Франк ван Мийл обаче категорично отхвърли тези твърдения.

Попитан дали BMW ще направи наследник на i8, той казва: „Не. Това е „Мисия невъзможна“! Всъщност, никога няма да използваме i за M кола дори и тя да е електрическа“, казва ван Мийл.

„През годините M3 е имала 4-, 6-, 8-цилиндрови двигатели, била е с атмосферни двигатели, била е и с турбини. Сега има и xDrive, но винаги се е казвала просто М3. Така че, ако правим нещо подобно, то винаги ще се казва М без i. Защото това е просто технологията, а естеството на М не са технологиите. То е обещанието, моторните спортове, емоцията, а не какво го задвижва“, допълва ван Мийл.

Компанията не крие намеренията си да направи електрическо М3. То се очаква през 2027 г., като още от сега уверява, че ще се предлага паралелно с традиционния модел колкото време е възможно. Затова спекулациите бяха, че BMW ще разграничи двата модела с имената им. Изглежда, че това няма да е така.

Попитан отново дали все пак BMW ще направи и електрическа суперкола, ван Мийл попари и тези надежди: „Винаги си мечтаем за подобна кола. Тя е в сърцата ни и в съзнанието ни. Като фенове на колите ние винаги мислим и експериментираме с такива автомобили. Но не мога да ви отговоря с „да“.

коли автомобили BMW BMW M3