Санкции ли? Руснаци сглобяват Citroen-и в завод на Stellantis с китайски части

Това няма да се хареса на Карлос Тавареш, чийто концерн загуби $144 млн. от спирането на дейността в Русия, доста малко на фона на загубите на Renault

Citroen C5 Aircross

, Citroen

Citroen C5 Aircross (снимката е илюстративна)

Р уската Automotive Technologies обяви, че е започнала серийно производство на Citroen C5 Aircross в завод на юг от Москва, който преди е беше собственост на Stellantis, съобщава агенция БТА.

"На 27 март в завода в Калуга започна серийното производство на кросоувърите Citroen C5 Aircross, съобщи в комюнике Automotive Technologies.  "Тези автомобили ще пристигнат в салоните на официалните дилъри на Citroen през май 2024 г., но е възможно да си поръчате автомобил още през април".

Случващото се още веднъж подчертава, че западните компании не могат да контролират активите си, след като преустановиха операциите си в Русия след инвазията в Украйна. Това е поредното доказателство за все по-голямата зависимост на Москва от Пекин, най-вече в автомобилната промишленост. Китайските части са от Dongfeng Motors.

Китайските търговски данни за 2023 г. сочат, че износът на автомобили за Русия е нараснал почти седем пъти спрямо 2022 г., като стойността на този експорт е скочила с почти $10 млрд.

Dongfeng Motors и Stellantis, третият най-голям автомобилостроител в света по приходи, управляват съвместно търговско предприятие в Китай, посредством което Dongfeng Motors може да сглобява и продава автомобили на Stellantis в Китай.

заводи руски автомобили Русия Citroen C5 Aircross Hybrid 136