Руският научен център се превръща в автомобилен концерн

След като се сдоби със заводите на Renault и Nissan, НАМИ може да получи и този на Toyota

Toyota завод

, Toyota

В руския завод на Toyota не се работи вече от година.

Д ържавният научен център на Руската федерация (НАМИ) явно се превръща световен автомобилен концерн, ако се съди по новините от Москва, свързани с изтеглянето на големите световни производители.

Централно научноизследователско звено за автомобили и двигатели на НАМИ е на път да се сдобие със завода на Toyota в Санкт Петербург, съобщава ТАСС, цитирайки министъра на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Същият научен център, който прави колите на руската власт, се сдоби през миналата година със заводите и центровете на Renault и Nissan, така вече притежава няколко съоръжения на най-високо ниво.

Друг е въпросът какво ще се произвежда там, след като все още трудности за сглобявянето на Лада, а Москвич идва изцяло от Китай.

Говорител на Toyota каза днес,  че компанията обмисля какво да предприеме по отношение на завода, след като вече е взела решение миналата година да прекрати производството на автомобили в Русия. То бе спряно още през март заради санкциите на ЕС.

Макар да е вярно, че обмисляме различни варианти, нищо не е решено на този етап", заяви говорителят.

Бавно, но сигурно Русия губи инвестициите в автомобилния бранш. До края на тази година се очаква всички големи концерни да са напуснали страната. Те вече го направиха с дилърства и шоуруми, очакват се окончателни решения за още няколко завода.

Русия Русия завод Toyota Денис Мантуров НАМИ