Първа копка на завода за бронирани автомобили в Бургас

Инвестицията е за 20 милиона, ще бъдат разкрити над 300 работни места

IAG брониран автомобил Бургас

IAG

International Armored Group (IAG) започна изграждането на производствена база за бронирани автомобили в Бургас. Първа копка направи собственикът на световния производител д-р Антон Стефов заедно с изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, шефа на Национална компания "Индустриални зони" ЕАД д-р Антоанета Барес и кметът на Община Бургас Димитър Николов, предаде БТА.

За инвестицията в размер на над 20 милиона лева ви информирахме през април м.г., когато станаха известни намеренията на българския емигрант Антон Стефов.

Това ще е един от първите наши заводи в България с тези размери. Имаме опит в построяването на този тип предприятия. Готови сме да направим своя осми завод. Надявам се да изпълним проекта си в кратки срокове. Искам да благодаря на управлението на Община Бургас и на всички, които ни помогнаха в това наше начинание. Територията е закупена, строежът започва", каза д-р Стефов по време на церемонията.

Новото производствено предприятие на IAG ще се издигне в територията на “9-и километър”, която се управлява от "Индустриален и логистичен парк Бургас" АД. Плановете на компанията са да наеме поне 300 работници.

Той допълни, че ще бъдат отпуснати над 3,4 милиона лева за обновяването и разширяването на пътната инфраструктура до новата база, изграждане на улично осветление, както и над 140 000 лв., които ще покрият осигуровките на екипа, който ще бъде отговорен за изграждането на завода. Днес на място беше изложен и емблематичен за портфолиото на IAG автомобил - Рила 4x4.

Машината разполага с най-високите стандарти за качество в отбранителната индустрия и покрива всички натовски изисквания, припомни собственикът на компанията производител.

Автомобилът премина през изпитания до с. Змеево. Беше оценен в едни от най-сериозните изпитания в сферата на военните автомобили по стандарта на НАТО – STANAG. Този стандарт е наистина много тежък за покриване. С гордост мога да заявя, че ние се справихме.

Проведохме подобни изпитания в България за първи път и то много успешно. Извършени бяха изпитания на автомобила от дънната част, които отговаряха на най-съвременните изисквания.

Направени бяха и допълнителни два теста - с 50 килограма взрив на 4 метра от автомобила. Вторият беше със 150 килограма взрив и отново автомобилът издържа. В изпитанията участва холандската международна лаборатория, която се занимава с подобен тип изпитания.

Документите, които имаме, се признават от НАТО. Изпитанията на следващите автомобили 8x8, които ще бъдат за Българската армия, се надяваме отново да се извършат в България”, коментира д-р Антон Стефов.

Антон Стефов IAG Бургас бронирани коли бронирани автомобили