Прекрасният концепт Peugeot Instinct е напълно автономен

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

А ко автомобилната историята ни е научила на нещо, то едно от тях е, че Peugeot знае как да прави поразяващи концептуални автомобили. Instinct, който Peugeot ще представи на салона в Женева, е един от най-добрите примери на това. За този поразяващ автомобил дизайнерите са избрали каросерия shooting brake.

Концепцията Instinct е била проектирана с мисъл за аеродинамичната ефикасност. Странични огледала няма, те за заменени от камери. Камери са монтирани и в LED фаровете, като целта им е да сканират пътя пред автомобила и да изпращат събраната информация към многото системи за сигурност и подпомагане на управлението. Което управление може да бъде изцяло автономно, стига водачът да има нещо по-важно за вършене.

Споменавайки фаровете и дневните светлини трябва да отбележим, че това е една от най-впечатляващите характеристики в целия дизайн, като тук може (и трябва) да очакваме тази концепция да бъде прехвърлена и към серийните модели на Peugeot.

Традиционните В-колони отсъстват, а „самоубийствените” врати са така монтирани, че в профил почти не си личи обичайната фуга между тях. Липсват и традиционните дръжки.

Интериорът е също толкова изчистен и футуристичен, колкото е и екстериорът. От снимката става ясно, че воланът е подвижен и в автономен (“Autonomous”) режим се скрива в арматурното табло. Вторият режим е „Drive”. Над него е 9,7-инчово приборно табло, а пред пътника отпред също има огромен сензорен екран. Нещо подобно е разположено и върху тунела между двете седалки. От Peugeot отбелязват, че конструкцията на седалките е взаимствана от аеронавтиката, като индивидуални настройки могат да се правят по облегалката, седалищната част и подглавника.

Друга интересна характеристика е т. нар. “chatbot” , която Peugeot описва като „персонален асистент, управляван с гласови команди”, които могат да се издават от всички пътници в купето.

Информацията е оскъдна и относно задвижването, като се знае само, че Instinct разчита на plug-in хибридна конфигурация, генерираща комбинирана мощност от 300 к.с.

Преди да бъде представел в зала „Палекспо” в Женева, до 2-ри март Instinct ще бъде изложен на Mobile World Congress (MWC) в Барселона.

Четете още:

Напълно новият Hyundai i30 дебютира в България

J.D. Power публикува годишното си проучване за надеждност

Gemballa превърна Porsche 911 в звяр с 820 к.с.

Източник на статията: Vesti.bg

Женева 2017 Пежо Инстинкт Пежо Peugeot Instinct Peugeot