Потвърдено: Skoda вади нови Superb и Kodiaq тази година

Планират се и два фейслифта, а компанията обещава изненади

,
Skoda Enyaq new

, Newspress

Skoda Enyaq

Skoda обяви глобалните си резултати за 2022 г., но по-интересното е, че в официалния пресрелийз фигурират планове за тази година, свързани с нови модели.

Та там се потвърждава, че следващото поколение Superb и Kodiaq ще излязат по-късно тази година. И още: компактният кросоувър Kamiq и хечбекът Scala ще минат фейслифт.

Марката загатва, че има и „други проекти“, планирани за тази година, заедно с три чисто електрически модела, идващи до 2026 г.

Четвъртото поколение Superb (петото, ако броим оригиналния модел от 30-те и 40-те години на миналия век) ще излезе като лифтбек и комби. И на платформата MQB.

Новините за чешкия флагман вероятно означава, че братът VW Passat също ще премине към следващото си издание. И двата модела ще се произвеждат в завода в Братислава (Словакия), но се смята, че чисто германският екземпляр ще се предлага изключително във формат комби.

Ако продължим в същия ред на мисли, нов Kodiaq вероятно означава, че следващият Tiguan също е точно зад ъгъла. Като се има предвид, че текущото поколение се появи на пазара около година преди еквивалентната Skoda.

А като стана дума в началото, Skoda не изпрати добра година по отношение на продажбите. Те са намалели с 16,7 процента спрямо предходната до 878 200 автомобила.

За пореден път Octavia е била най-продавана, въпреки 29,7% спад в доставките до 141 100 броя. Следват Kamiq (96 300, -20,3%) и Kodiaq (94 500, -4,2%).

Единственият модел с положителни резултати на годишна база е Enyaq - сделките с електрическия SUV нараснаха с 20 процента до 53 700. Не е изненадващо, че продажбите на Rapid се сринаха със 72,8 на сто до 17 300 коли, откакто VW Group реши в началото на годината да спре производството в завода в Калуга след нахлуването на Русия в Украйна.

С изключение на Индия, където продажбите са нараснали със 127,7%, търсенето е спаднало във всички останали региони. Skoda планира да навлезе на виетнамския пазар, като се обедини с Thanh Cong Motor Vietnam (TC Motor), като в близките месеци започва да предлага в страната някои от познатите в Европа модсели.

продажба нови автомобили Skoda Superb Skoda Kodiaq Skoda