Skoda е пред напускане на Китай, за да помогне на VW

Става въпрос за производството на марката в страната. Тя може да продължи само с внос

,
Skoda Enyaq Coupe RS тест драйв

, CarMarket.bg

Skoda Enyaq Coupe RS

Skoda може да напусне Китай заради огромната конкуренция от местни марки на най-големия автомобирен пазар в света.

Ще разгледаме заедно с нашия китайски партньор как искаме да продължим“, коментира изпълнителният директор на Skoda Клаус Зелмер пред Automobilwoche.

Оттегляне на Skoda от Поднебесната империя ще позволи на концерна Volkswagen Group да концентрира усилията си в страната върху основната си марка VW.

Вместо напълно да се оттегли от Китай, Skoda също може да обмисли продажбата само на вносни за страната автомобили. Китайските модели на Skoda в момента се произвеждат в съвместни предприятия на VW Group и местни портньори.

Skoda имаше 0,6 процента пазарен дял в Китай през 2021 г. Доставките на марката са намалели с 31 процента до 36 300 автомобила през първите девет месеца. Глобалните продажби паднаха с 22 на сто до 544 500 през същия период.

Марката може да се съсредоточи повече върху Индия, за която има водеща роля в рамките на VW Group.

Skoda също така заяви през октомври, че планира да започне да продава и произвежда автомобили във Виетнам, където има "значителен потенциал за растеж".

Чешката фирма вижда годишен потенциал за продажби от до 40 000 коли там, включително автомобили, произведени в местна фабрика, която трябва да отвори през 2024 г.

Skoda Китай Volkswagen Group Volkswagen