Обновен дизайн и 6-степенен „автомат” за Dacia Duster

Dacia Duster фаза 2

Dacia

В продажба от 2010 г. на цената на градски автомобил, Dacia Duster разтърси SUV сегмента. С над 1,9 милиона продадени автомобила, от 2019 г. насам Dacia Duster е европейският лидер по продажбите на частни клиенти в своята категория в SUV сегмента. За да продължи тази тенденция, моделът бе подложен на леко обновяване, като получи една много важна технологична опция: 6-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител.

Новата Dacia Duster възприема новата визуална идентичност на Dacia. Новите фарове въвеждат Y-образни дневни светлини. Нова форма, от която са вдъхновени 3D релефите на новата хромирана решетка. Постоянно включените предна и задна оптика въвеждат новия светлинен подпис на Dacia. Duster е първият модел на Dacia, оборудван с LED мигачи. Тази технология е използвана и за късите светлини (автоматични като стандартно оборудване) и за осветлението на регистрационния номер.

Dacia

Освен аудио оборудването Dacia Plug & Music (радио, MP3, USB и Bluetooth) се предлагат две нови мултимедийни системи: Media Display и Media Nav. Затова и на таблото намира място нов 8-инчов сензорен екран.

Независимо от версията, стандартното оборудване включва бордови компютър, автоматични активиране на светлини и ограничител на скоростта с бутони с подсветка на волана. Тапицерията на седалките е изцяло нова. Тъканите и формата на новите подглавници осигуряват подобрена ергономичност и опора. Появява се висока централна конзола с широк, плъзгащ се подлакътник.

Dacia

Гамата двигатели е напълно обновена. Новата Dacia Duster вече се предлага с 6-степенна автоматична скоростна кутия EDC с TCe 150 (версия със задвижване на 2 колела), а версията ECO-G 100 има LPG резервоар с капацитет, увеличен с почти 50%, или 49,8 литра. Най-мощният бензинов мотор се предлага и във версия с 4 задвижващи колела, но с механична трансмисия. Бензиновите агрегати с 90 и 130 к.с. са само с предно, докато дизеловият dCi 115 – със задвижване на предните или четирите колела.

Dacia е единственият производител, който предлага двугоривен двигател на бензин-LPG за всички свои термични модели под етикета ECO-G. Когато се движи с LPG, новата Duster ECO-G отделя средно 9,5% по-малко CO2 от еквивалентен бензинов двигател. Освен това тя предлага повече от 1235 километра пробег благодарение на своите два резервоара, осигуряващи близо 100 литра кумулативен полезен капацитет: 50 литра бензин и 50 литра LPG. Полезният капацитет на Duster LPG е увеличен с 16,2 литра в сравнение.

Интересните времена пред Dacia тепърва предстоят, тъй като дизайнът на марката поема Майлс Нюрнбергер. Майлс се присъединява към Adton Martin Lagonda през 2008, където отговаря за екстериорния дизайн, а след това поема ролята на творчески директор, преди да бъде назначен за дизайн директор на марката от 2018. Той отговаря за дизайна на DBX – първият SUV модел на марката – и проекта Valkyrie, както и за релансирането на електрическия бранд Lagonda, включително седана Vision и концептуалните SUV модели.

Какво се случва при челен удар на 18-годишен автомобил

Червен килим за родния дебют на новия Mercedes-Benz C-Class

Това са три от най-красивите BMW-та

Източник на статията: Vesti.bg

Дачия Дъстер Dacia Duster Dacia