Нови правила за паркиране в Букурещ, вече почти няма безплатно

Те влизат в сила от 15 август, има обособени зони

Букурещ

iStock

Букурещ

Б укурещ въвежда нови правила и зони за паркиране от 15 август. Платените места се увеличават със сини линии - най-вече в центъра на града, като основната цел е да се намали спирането на тротоари и други части, където досега е било свободно.

Според новите мерки трябва да се плаща предварително. Който не го направи в платена зона, колата му ще бъде закопчана и ще трябва да се бръкне с 200 леи (40 евро).

Новите правила за паркиране разделят Букурещ на три зони: зона 0, самият център на града; зона 1, разширеният център; и зона 2, която обхваща останалата част от Букурещ.

Паркирането в зона 0 между 7:00 и 23:00 часа ще струва 10 леи (4 лева) на час. В зона 1 ще бъде 5 леи (2 лв.) на час, а тези, които искат да паркират в зона 2, ще плащат 2,5 леи (1 лв.) на час, но само между 7:00-19:00.

В допълнение към тези тарифи, кметството на Букурещ създаде и няколко вида абонаменти.

Имащите абонамент за зона 0 могат да ползват и местата за паркиране в зона 1 и 2, а тези, които са платили за 1, могат да ползват и местата в 2.

За да получат абонамент, жителите трябва да докажат чрез лична карта, че живеят на улицата, за която желаят да им бъде издаден пропускът. Освен това те ще трябва да предоставят талон за регистрация на автомобила или договор за лизинг, доказващи собственост. Адресът в талона за регистрация трябва да съвпада с този в личната карта.

Фирми и други юридически лица също могат да изберат абонамент за ден, седмица, месец, семестър или година. За да могат да изберат конкретно място за паркиране, те ще трябва да плащат поне месец или повече.

В Букурещ има два вида места за паркиране - по местоживеене, които се определят от районните кметства, и такива, които се администрират от Община Букурещ. Последните са специално маркирани и обозначени със син цвят във всички райони на столицата.

В никакъв случай не засягаме местата за паркиране, с които разполагат гражданите и които те са поели от секторните кметства, уточни зам.-кметът Стелиан Буждувяну.

Той добави, че в момента в централната зона има 12 190 места за паркиране, а през следващата година броят им трябва да нарасне до 30 000. Според Буждувяну в момента общината се фокусира върху зона 1, а зона 2 е направено много по-малко платено паркиране.

платено паркиране паркиране Букурещ Румъния