Nissan е измислил как да произвежда хибриди и е-коли с 30% по-евтино

Сега трябва да измисли как да си оправи производствения процес на Ariya, за която не се приемат поръчки, защото има проблем на поточната линия

Nissan Ariya галерия Стокхолм

Nissan

Nissan Ariya

Nissan e открил начин как да намали производствените разходи с 30% на своите хибриди и електромобили. Това ще стане чрез възприемане на новия производствен процес X-in-1. Той предвижда унификация на основни компоненти по задвижването. Става въпрос както за електрическите задвижвания (т. нар. 3 в 1, включващ в себе си електромотор, инвертор и редуктор), така и за хибридите e-Power (5 в 1), при който двигателят с вътрешно горене играе ролята на генератор.

Така през 2026 г. разходите за разработка и производство на „зелени” автомобили ще спадне с 30% спрямо 2019 г., което ще позволи да се понижат продажните цени на автомобилите.

Този подход трябва да позволи цената на хибридите и конвенционалните модели да станат съпоставими след три години. Процесът X-in-1 трябва да снижи и теглото на силовия агрегат, като така се намалят шумът и вибрациите, да се подобрят ходовите характеристики, както и да се намали теглото на редкоземните метали.

В същото време става ясно, че електрическата Ariya страда от сериозни проблеми на поточната ления, съобщава Automotive News. Източници, пожелали анонимност твърдят, че производството на модела върви на 25% от капацитета. Проблемите се крият във високо автоматизираната производствена система, която японците наричат „интелигентен завод”. Тя е направена специално за модела и завода в Точиги.

Nissan е проектирал система, която да позволи производството на коли с различни задвижване – електромобили, хибриди и конвенционални модели – на една и съща поточна линия.

Но в действителност това се е оказало изключително трудно, сред най-сериозните проблеми е супер модерната линия за боядисване на автомобилите.

Nissan Nissan X-in-1 производство на батерии