A-Class ще е най-малкият електромобил на Mercedes

Компактният модел ще бъде портивопоставен на VW ID. 3

Mercedes Benz A class

Mercedes-Benz

С ледващото поколение A-Class на Mercedes ще бъде електромобил, който ще е най-малкият и най-евтин на германската марка сред колите с нулеви въглеродни емисии, пише британското издание Autocar.

Ясно е, че се подготвя фейслифт на компактния модел, а ако горното е истина (Autocar обикновено познава), означава, че в Щутгарт кроят планове за новия модел, който трябва да бъде показан след около три години.

Неотдавна босът на Mercedes Ола Калениус заяви, че бъдещето на модели като A-Class е в процес на обсъждане. Малко след това официално бе обявено, че трилъчевата звезда “съкращава” базовите модели и се съсредоточава в по-големи и луксозни возила.

Вчера стана ясно, че от 2023 г. пък започва окончателно да казва сбогом и на ръчната си предавателна кутия.

В момента най-малкият електромобил на компанията е кросоувърът EQA - версия на задвижнания с двигатели с вътрешно горене GLA. Платформата ММА обаче позволява на Mercedes да прави всякакви коли като размери и предназначение.

Така бъдещият A-Class ще бъде противопоставен на Volkswagen ID.3 в сегмент, който може да се радва на голям интерес. Батерията ще е по-малка, но с новите технологии, по-ниско тегло и добра аеродинамика може да се постигне пробег от около 400 км, колкото така или иначе сега е на EQA.

Едно и сигурно - след като жизненият път на модела продължава, в контекста на новата стратегия на Mercedes той ще е луксозен и на подобаваща цена. По-евтин като за Mercedes, но не и сравнен с останалите на пазара в този сегмент.

Autocar.co.uk

Ола Калениус Mercedes Mercedes A-Class