Mercedes-AMG подготвя спортен SUV с над 1000 к.с.

Скоро можем да видим и прототипа му

Мартин Дешев,
Mercedes Vision AMG Concept

, Mercedes-Benz

Новият SUV може да има сходен дизайн с този на суперседана Vision AMG.

М ощните спортни SUV-ове са екзотична ниша, която има своите последователи и солидна популярност. След като такива предложения вече има от Lamborghini, Ferrari, Aston Martin и доста други компании, Mercedes-AMG иска да се присъедини към тях и да ги засенчи по свой си начин.

А именно със спортен електрически SUV с над 1000 „коня“ мощност, съобщава CarsScoops. Според източниците на изданието, Mercedes-AMG работи усилено по проекта, който е замислен като отговор на BMW XM. С тази мощност обаче той ще е много над всички останали спортни SUV-ове в момента.

Засега плановете са доставките на колата да започнат през 2026 г. Възможно е обаче да видим прототип от серията Vision доста по-рано. Той ще покаже насоката, която да очакваме като дизайн.

SUV-ът и предстоящият електрически суперспортен седан на Mercedes-AMG, който идва догодина, ще използват една и съща платформа – AMG.EA. Тя поддържа 800V и свръхбързо презареждане. Освен това ще има нова, по-мощна батерия, устойчива на големи натоварвания. Електромоторите са дело на Yasa, като са разработени специално за AMG.

Те ще са поне два, а може би и повече. Общата им мощност ще е над 1000 к.с. и ще се предава към четирите колела. Ще има и доста технологии, включително динамично управление и прехвърляне на въртящия момент към по-подходящо колело (или колела), самонивелиращо се активно окачване, завиване на четирите колела и др.

Очаква се колата да е с приблизителните размери на сегашния Mercedes-AMG GLE 63. Тя ще бъде произвеждана в Германия, редом със седана.

коли автомобили Mercedes SUV електрически автомобил електромобили