Когато законът се нарушава от онези, които първи трябва да го спазват (видео)

НСО първо излъга за агресивното шофиране край Кресна, после призна, че автомобилът е бил неин

,
НСО

Национална служба за охрана

Снимката е илюстративна.

В разгара на отиващото си лято си казвахме, че един от най-опасните за шофиране участъци в България вече не е така опасен, че смъртта няма да продължи да вилнее там, а счупените коли ще са много по-малко.

Става въпрос за Кресненското дефиле, през което минаваме на път към и от Гърция или просто в този регион. Поставиха най-накрая “колчета” или разделители, както ги наричат. Сега предстои да сложат такива и на други критични места, вече ги има край ловешкото село Микре.

Хубаво, но се намери нарушител в Кресна. Оказа се някой, който трябва да прави точно обратното - да съблюдава закона, да помага за съблюдаването му най-малкото чрез даване на добри примери - автомобил на Националната служба за охрана.

В този пореден скандал от многострадалните родни пътища има поне четири смущаващи казуса.

Първо, НСО излъга. Зрител на NOVA подаде сигнал с видеоматериал и анонимен глас (анонимен по причини, които са обясними и много близки до темата тук - страх), като разказа случката. Луксозна кола с “буркани” и сирена изтласква останалите от пътя, за да премине плътно до разделителите.

NOVA го излъчи, а на официално питане НСО отговори, че автомобилът не е бил на държавната служба. Нещо повече - леко се скара на хората да не си правят прибързани изводи, подавайки такива сигнали, винящи я в грехове, които не е извършила. “Внимавайте занапред”. Вчера последва признание - автомобилът е на НСО.

Тук оставаме без думи. Това е гигантски комуникационен и имиджов гаф. Ако в друга държава някой неин представител излъже така в национален ефир, ще има оставки, при това от много високо.

Второ, подобни волности по пътищата не за първи път се случват с НСО. Близкото минало помни подобни, при които виновни винаги излизаха  другите участници в движението. А причините най-често се кореняха в агресивно, дори арогантно шофиране от страна на шофьори на структурата. Не е като да не сме били задминавани от тях през годините, виждали сме какво ли не.

По-възрастните ще си спомнят, че преди 10 ноември 1989 г. в България се спираше цялото движение при преминаване на властимащи. Пиле не можеше да прехвръкне, а службите направо предупреждаваха да не се правят никакви “резки” движения.

Трябва да е все така ли? Няма ли да мръднем най-накрая? Ами, по-добре, дайте изцяло да върнем старото и поне да се знае.

Трето, отново - ако искаме най-накрая ред, законност, спазване на правилата, първите птици на промяната трябва да са държавните служители. Не само защото вземат заплатите си с нашите данъци. Те трябва да си дадат сметка, че личният пример е ключов. Това важи също за полицията, градският транспорт… В противен случай нищо не правим - пак имитация на дейност. Която обаче се плаща скъпо, защото в случая става въпрос за плашещо тежък проблем като жертвите по пътищата.

Четвърто, нарушение на закона явно има. В него пише, че колите на НСО могат да се движат по специален режим само при необходимост и ако не застрашават останалите участници в движението. За първото няма официална информация кой е бил возен и каква е била спешността. Дали ще разберем някога? За второто кадрите казват всичко. Най-малкото можеш да си счупиш колата, след което предстои ходене по мъките, особено ако тръгнеш да съдиш държавна служба.

Тъжна работа.

А в този случай поне медиите не са виновни, че не са си свършили работата. Така че -  снимайте, пращайте, поне ще показваме нарушенията. А за останалото се иска да има работеща държава.

пътища опасно шофиране шофиране агресия на пътя НСО Национална служба за охрана