Инвестициите в соларна енергия ще изпреварят тези за добив на нефт

Общите инвестиции за чиста енергия са изпреварили инвестициите в изкопаеми горива, но с тези темпове няма да се постигнат целите за СО2-неутралитет до 2050 г.

соларни слънчеви панели

iStock

И нвестициите в чиста енергия ще стават все повече спрямо инвестициите за добив на изкопаеми горива, казва доклад на International Energy Agency.

Годишните инвестиции във възобновяема енергия са нараснали с почти 25% от 2021 г. спрямо ръст от 15% за изкопаемите горива, казва базираната в Париж агенция в доклада си World Energy Investment.

Почти 90% от разходите за честа енергия идват от развитите икономики и Китай, което само подчертава разликата между богато и бедни.

През 2023 г. се очаква да бъдат инвестирани около $2,8 трилиона за енергия по света, от които над $1,7 трилиона ще бъдат за възобновяеми източници на енергия, ток от ядрени централи, електрически автомобили и подобряване на ехикасността.

Около $1 трилион ще бъдат похарчени за нефт, газ и въглища, като търсенето на последните ще достигне пиково търсене или шест пъти над нивата, необходими през 2030 г. за постигане на въглероден неутралитет в света през 2050 г.

Докладът казва, че харчовете за изкопаеми горива са много по-високи от тези, които да помогнат да постигане на СО2-неутралитет в средата на века.

Тази година инвестициите в соларни панели ще надхвърли $1 млрд. дневно, общо се очакват около $382 млрд. за година, докато инвестициите за добив на нефт се изчисляват на $371 млрд.

Иронията е, че най-слънчевите места на планетата са с най-ниски инвестиции в соларни полета.

Източник на статията: autoblog.com

чиста енергия екология възобновяема енергия слънчеви панели соларни панели