И Aston Martin отлага пълната електрификация

Компанията ще продава коли с ДВГ и през следващото десетилетие

Мартин Дешев,
Aston Martin Vantage

Aston Martin

И Aston Martin се присъедини към компаниите, които преосмислиха своята електрификация. Компанията наскоро отложи дебюта на своя първи електрически автомобил за 2027 г., след като трябваше да се появи догодина.

Дългосрочният план беше от 2030 г. нататък да премине към изцяло електрически коли. С промяната на пазара обаче, тази цел вече не е актуална. Сега Aston Martin очаква да продължи да продава и коли с ДВГ и през следващото десетилетие, съобщава Motor1.

Причината е съвсем семпла – това искат клиентите. Шефът на Aston Martin Лорънс Строл коментира, че много от купувачите на коли на марката искат „звук и миризма" и според него винаги ще има пазар за такива автомобили.

Строл смята, че около EV-тата има предимно еуфория, но тя е по-голяма от реалното търсене, особено в ценовия сегмент на Aston Martin. Той е на мнение, че електрическите автомобили са неизбежното бъдеще и те ще се случат, но просто ще отнеме малко повече време, отколкото първоначално се е очаквало.

Затова и Aston Martin ще направи по-плавен преход. Вместо бързо да премине към изцяло електрически коли, следващото поколение Aston-и ще има хибридно задвижване. Това включва хибриди и за V12 моделите.

По този начин тези големи и мощни двигатели ще могат да се впишат във все по-строгите еконорми. А по отношение колко време Aston Martin ще продава коли с такива двигатели? Отговорът е кратък и директен: Докато не бъдат забранени.

коли автомобили електрически автомобил Aston Martin