Хотхечът на Alpine дебютира на Льо Ман през юни

Ще използва същата платформа като Renault 5 E-Tech

Мартин Дешев,
alpine a290

Alpine

К лубът на електрическите хотхечове скоро ще има нов член. Alpine ще представи своя нов модел А290 на 13-ти юни т.г. по време на 24-те часа на Льо Ман, съобщава AutoExpress.

Автомобилът ще използва същата архитектура Renault 5 E-Tech – AmpR Small. Въпреки това е разработен самостоятелно и ще има доста по-голям акцент над спортното шофиране и усещане.

A290 ще има изцяло свое предно окачване, различни спирачки и повече мощност. Силуетът и дизайнът на екстериора обаче ще са много сходни с тези на новото Renault 5.

Направените промени ще са минимални, колкото да отличат модела по-добре от своя братовчед. Alpine и преди беше казала, че прототипът, който показа преди време, е много близо до производствената версия.

Очаква се той да има 52kWh батерия, която е същата като в Renault 5. Заради повечето мощност и спортния характер, пробегът ще е по-малък. Колата ще има един електромотор за предните колела, като ще използва и технология за динамично разпределяне на въртящия момент.

А290 ще е доста по-тежък от А110 и ще достигне около 1100 кг. в зависимост от конфигурацията. И все пак, това е малко тегло и обещава доста пъргавост и гъвкавост, което е и основната цел на Alpine – забавна, но не „брутална“ кола.

коли автомобили електрически автомобил електромобили Alpine