Хотхечът на Alpine идва до няколко месеца и с поне 200 к.с.

Той ще прилича много на новото Renault 5

Мартин Дешев,
Alpine A110 San Remo 73 Edition

Alpine

И зчезват ли хотхечовете? Според Alpine, не. Компанията напредва с разработката на своя нов модел – А290, който ще е именно в този клас, съобщава Evo.

Новият A290 ще бъде базиран на Renault 5, който също ще е електрически хечбек. За разлика от него, А290 ще се фокусира почти изцяло върху динамиката – купето е с раздути калници, има по-голяма „стъпка“ и ще е насочен към спортното шофиране.

Визуално моделът също ще е по-агресивен, като ще има Х-дизайн на елементи от фаровете, за да напомня за класическите рали автомобили. Джантите също ще са с доста спортен дизайн, както и елементи по купето.

Въпреки това ще запази и известна доза практичност, защото все пак е хечбек. Ще идва с пет врати и достатъчно място вътре за удобно пътуване.

Динамиката обаче остава на първо място. Затова основната цел е да направи шофирането на EV по-приятно и атрактивно. За целта главни критерии са да бъде компактен – дължината е под 4 метра, както и да е лек – теглото ще е под 1500 кг. Alpine ще направи и доста по-спортна конфигурация на цялата кола, за да я отличи от Renault 5, които използват същата архитектура.

Очаква се A290 да има един електромотор за предните колела. Той ще е с поне 200 к.с. и може да е този на Megane E-Tech, който е с 217 к.с.

Подобна мощ за малка кола е обещаваща комбинация. Особено като се има предвид, че A290 ще има и по-спортно окачване, но и с хидравлични ограничители вместо гумени. Спирачките ще са модифицирани от тези на А110, а Michelin разработва три различни комплекта гуми за модела.

Основната амбиция на Alpine е колата да може да е спортна и атрактивна, но и да се използва ежедневно. Ще разберем повече за нея съвсем скоро, тъй като дебютът ѝ се очаква в средата на годината.

коли автомобили Alpine електрически автомобил електромобили