Големи производители на гуми напускат Русия

Michelin и Nokian са поредните фирми, които изтеглят бизнеса си от страната

Nokian

Nokian

Д ва от гигантите в производството на автомобилни гуми - Michelin и Nokian, обявиха че напускат Русия, цитирани от “Ройтерс”. Michelin планира да прехвърли бизнеса си в страната на ново дружество под местно управление до края на годината,

Френската компания, чиито западни конкуренти в Русия включват италианската Pirelli и германската Continental, се мотивира, че е станало невъзможно да се възобнови производството поради проблеми с доставките, свързани със санкциите срещу Москва.

Чуждестранните компании, които искат да напуснат Русия заради войната в Украйна, са изправени пред перспективата през следващите седмици Москва да конфискува техни активи и да завежда дела срещу тях. Това е по силата на нов закон, който предстои да бъде приет.

Което насърчи някои фирми да ускорят напускането си, коментира “Ройтерс”.

Diageo, най-големият производител на спиртни напитки в света, финландските фирма съответно за асансьори и горски машини - съответно Kone и Ponsse, също обявиха планове да се изтегля от Русия във вторник.

Michelin бе първият западен производител на гуми, който влезе в Русия - през 2004 г. Той преустанови производствените си дейности там в средата на март.

Технически е невъзможно да се възобнови производството, по-специално поради проблеми с доставките в контекста на обща несигурност“, каза Michelin, която прави гуми за автомобили, самолети и камиони.

По-късно през деня Nokian оповести планове за "контролирано излизане" от Русия, където се намира най-големият му завод.

Компанията добави, че ще оцени различни опции и ще претърпи загуби от около 300 милиона евро през второто тримесечие. Nokian има над 1600 служители в Русия.

Тази индустрия беше силно засегната от западните санкции срещу Русия, които прекъснаха доставките на важни суровини и затвориха фабрики.

Nokian се опита да увеличи капацитета на своите фабрики във Финландия и Съединените щати, за да компенсира затварянето на своя руски завод и инвестира в нови мощности в Европа. През 2021 г. около 80% от гумите й за леки автомобили са произведени в Русия.

Продажбите на Michelin в Русия представляват 2% от продажбите на групата и 1% от глобалното производство на автомобилни гуми, съобщи компанията.

В Michelin Русия работят приблизително 1000 души, включително 750 в завода в Давидово, разположен на около 100 км от Москва. Обектът има годишен производствен капацитет от 1,5-2 милиона гуми, главно за леки автомобили.

Компанията заяви, че бизнесът й в Русия представлява 250 милиона евро, като добави, че изтеглянето няма да повлияе на стратегията й.

През април Continental заяви, че временно е възобновил производството на гуми в своя руски завод в Калуга, за да защити местните работници.

Италианската марка Pirelli спря инвестициите в Русия и постепенно ограничава дейността си в заводите там. Около 10% от световното й производство на гуми се произвежда в два руски завода.

От автомобилните компании Русия напусна Renault, в процес е Daimler, а вчера Nissan обяви, че не можа да възобнови работата на завода си в Санкт Петербург - поне до есента.

Ройтерс

гуми производство Русия войната в Украйна Michelin Nokian Continental Pirelli