Nissan скоро няма да отвори завода си в Русия

Поне до есента съоръжението в Санкт Петербург остава затворено

Nissan завод Русия

Nissan

Nissan не възнамерява да подновява работата в завода си в Санкт Петербург за първата половина от финансовата година, считано от 1 април. Това означава поне до края на септември, но не се вижда как това ще се случи и на по-късен етап.

Мрачната прогноза е на шефа на компанията Макото Учида, цитиран от Autonews. Той добави, че очаква сложната ситуация да продължи.

Работниците били уведомени, техният работодател се надява да минимализира щетите, като следи ситуацията.

Дейността на завода, в който се сглобяват Qashqai, X-Trail и Murano, бе спряна през март. Това се случи заради санкциите, които възпрепятстват доставките.

Nissan спря и експорта на автомобили и части в Русия, а междувременно неговият партньор Renault се изтегли - както от АвтоВАЗ, така и от завода край Москва. Там правителството на Русия иска да възроди “Москвич”.

Само 2,4 процента от японските компании, които имат бизнес в страната, са продължили някакви операции след началото на инвазията в Украйна.

Учида добави, че компанията му води разговори с Renault за желанието на френската фирма да обособи EV бизнеса си отделно. Преди два дни се появи информация, че акционерите в Nissan не били съгласни на такава стъпка.

Automotive news

Renault войната в Украйна завод в Русия Nissan