Специален  проект

Флориан Пупетер: Успяхме да резервираме и уговорим по-голямо производство за България (видео)

Главният изпълнителен директор на „Порше БГ” ЕООД се сблъсква с различни новости за него на родния пазар, но е щастлив от една негова характеристика: клиентите на VW и Audi купуват предимно топ оборудвани модели

Флориан Пупетер

CarMarket.bg

Флориан Пупетер, Главен изпълнителен директор на Порше БГ ЕООД

Г лавният изпълнителен директор на „Порше БГ” ЕООД се сблъсква със суровата реалност у нас – пазар на стари автомобили, който е 7 до 10 пъти по-голям от този на нови, липса на субсидии за електромобили, а върху това световна криза по веригата на доставки. Разговаряме с Флориан Пупетер, за да разберем какви са предизвикателствата за него и екипа му в тези тежки за автомобилната индустрия времена.

Има ли големи разлики в бизнес модела в Португалия или Австрия и тук, в България?

"Работил съм също 3 години в Малайзия, така че имах привилегията да натрупам известен опит в Азия и Западна Европа. В основни линии, бизнес моделът на тези пазари е много различен. Въпреки това винаги има някои специфики за отделните пазари, което е добре, което прави пазара интересен. Затова се нуждаеш от много силна организация на продажбите, следпродажбеното обслужване, финансирането, за да можеш да посрещнеш всички нужди на клиента."

Зададох този въпрос, тъй като всичко тук е различно: нашият автопарк е много, много стар, пазар на употребявани автомобили е огромен, не предлагаме никакви субсидии за електромобили… Колко странно е това според вас?

Това въобще не е странно за мен. Да, пазарът на нови автомобили е сравнително малък спрямо други страни, но има много атрактивна структура. Нашите клиенти предпочитам много добре оборудвани автомобили. Те искат да изпитат всички възможности и качества на нашите продукти, нашите модели."

"Да, пазарът на употребявани автомобили, в зависимост от годината, е 7 до 10 пъти по-голям от годишните продажби на нови автомобили. Но не смятам, че това е странно, защото за голяма и диверсифицирана организация, каквато е нашата, това е бизнес възможност."

Кое бе най-голямото търговско предизвикателство пред VW и Audi през последните месеци и как се справихте с него?

Със сигурност това бе ситуацията с доставките, с липсата на части. Сега поне виждаме много позитивни знаци. Като организация успяхме да резервираме и уговорим по-голямо производство за България."

Как успявате да продавате електрически автомобили без субсидии?

"Знаем, че делът на електрически автомобили в България все още е много нисък. Това са клиентите, които купуват този нов тип автомобили без субсидии. По мое мнение, новите технологии създават търсене. Това помага и успяваме да убедим много от т. нар. first movers да поемат в тази посока. В допълнение на това, нашето следпродажбено обслужване е много добре организирано за електрически автомобили. Също така с нашата зарядна марка Moon успяваме да неутрализираме определени страхове. Това ни помага много."

Споменахте името Moon, моля, кажете ни повече за тази марка?

"Това е инициатива на „Порше България”. Това е наш проактивен начин да подпомогнем електрическата мобилност. В крайна сметка това е нашият проактивен начин да инвестираме тук, в България, дори без субсидии от българското правителство, все още.

Един пример. Преди по-малко от месец инвестирахме в обществени хипербързи зарядни станции в София, Русе и Стара Загора."

И накрая: какъв автомобил шофирате – електрически или конвенционален?

"В момента шофирам e-tron Sportback, напълно електрически, супер забавен за шофиране автомобил. Добре дошли сте да се присъедините към мен."

Цялото интервю с г-н Флориан Пупетер може да видите и ТУК.

Porsche Bulgaria Порше БГ интервюта Флориан Пупетер моторшоу 2022 Автосалон 2022