FIAT ще връща знаковите 600 и Multipla

Първият модел влиза в производство още догодина, за другия няма официално потвърждение

,
FIAT Multipla

, FIAT

Първата FIAT Multipla

П рез миналата седмица ви информирахме за интервю на шефа FIAT Оливие Франсоа пред Autocar, в което той потвърди думи на боса си в Stellantis Карлос Тавареш.

Италианската марка ще прави електрически малки коли в А и В сегментите, като някои от тях ще бъдат ваноподобни. Завръщане към силните страни на марката, само че с нулеви емисии.

Сега се появяват нови информации, които потвърждават думите на Франсоа, а вадят на показ и нови интересни перспективи.

Според италиански издания, цитирани от Motor1, още догодина ще видим ново издание на класиката 600. Очаква се той да е субкомпактен кросоувър, дълъг около 4 м. Ще се прави в Полша, със старт на производството от втората половина на 2023-та.

Ще стъпи на платформата CMP от второ поколение с бензинови мотори (Puretech на Peugeot) и хибридни задвижвания, както и EV.

За 2024 г. е планирано следващо поколение Panda, но по-голяма, предназначена да е само електрическа. Тя ще съжителства с настоящия модел до 2026 г., когато FIAT планира да оттегли хибридния модел.

И сега внимание - същата СМP архитектура може да се използва и за изненадващото завръщане на Multipla - електрически кросоувър, вероятно по-голям от въпросната следваща Panda.

Говори се, че преродената Multipla косвено ще замени 500X и Tipo, които може да бъдат спрени от производство през 2024 г.

Няма потвърждение за всичко това, като освен за 600, всичко останало все още е под съмнение, но източниците са достатъчно надеждни.

Друго легендарно име, спрягано за завръщане от м.г., е Topolino - още през 2023 г., като версия на четириколките Citroën Ami и Opel Rocks-e с емблемата на FIAT.

FIAT Chrysler FIAT Topolino FIAT Panda FIAT 500e