Ferrari показа визията си за спортна кола на бъдещето

Vision Gran Turismo е за виртуалния свят, но ще бъде направен като реален прототип и може да окаже влияние и за реалния

Валентин Маринов,
Ferrari Vision Gran Turismo

Ferrari

Ferrari Vision Gran Turismo

Ferrari показа концепция за шосеен спортен автомобил на бъдещето - Vision Gran Turismo. Едно уточнение - тя е създадена за света на вируталните игри, но има елементи и технологии по нея, които може да видят и реалния свят.

Максималната мощност е 1030 к.с.

Ferrari

Проектиран е в Маранело и представлява „футуристичен дизайнерски манифест“ за следващото поколение пътни и състезателни автомобили. Неслучайно пълномащабен прототип ще бъде изложен в музея на марката от 15 декември.

Представена ексклузивно в състезателния симулатор Gran Turismo 7, колата е сътворена от екипа на Флавио Манцони във Ferrari Centro Stile и черпи вдъхновение от емблематичните състезателни машини от 60-те и 70-те години, като 330 P3 и 512 S.

Ferrari

Аеродинамиката играе голяма роля в дизайна на VGT, с два странични канала, които насочват въздушния поток около кокпита и над страничните капсули. Както и заден дифузьор и крило, вдъхновени от истинския състезател 499P LMHd на Ferrari. Те са комбинирани за генериране на „изключително ефективна аеродинамична притискаща сила”, казва Ferrari.

Отдолу VGT получава „по-екстремна“ версия на 120-градусовия 3,0-литров V6 двигател с два турбокомпресора, който задвижва 296 GTB и състезателния 499P.

Модернизираният агрегат сега изтласква 1030 к.с. при 9000 оборота. Налични са три електрически мотора - един на задния мост и един на всяко от предните колела.

Този високооборотен двигател е свързан с осемстепенна предавателна кутия с два съединителя от Формула 1, като може да изпрати колата от място до 100 км/ч за по-малко от 2 секунди и до 200 за 5 секунди. Максималната скорост е “повече от 400 км/ч”. Теглото на колата е 1250 кг.

Ferrari

Ferrari 296 GTB Ferrari