ЕС отлага гласуването на наказателни мита за китайските EV

Решението за налагане на по-високи мита ще бъде отложено за след изборите за Европейски парламент, които ще се проведат на 6 – 9 юни

BYD Dolphin китайски автомобили

, Newspress

BYD Dolphin

Е вропейската комисия ще отложи решението си за повишаване на митата на вносните китайски електромобили, съобщава Automotive News.

Предишната информация бе, че новите мита трябваше да бъдат гласувани на 5 юни, но сега става ясно, че решението е отложено за след 9 юни, когато трябва да минат европейските избори.

Забавянето цели да остави казуса извън кампанията, казва немското издание Spiegel, който първи съобщи новината. Източник казва, че новата дата е 10 юни, ден след като излязат резултатите от изборите.

Властите в Пекин искат край на процедурата по разследване на процеса на субсидиране на китайските електромобили, наричайки процеса „неразумен“. Същото проучване предупреди три китайски производителя, че не са предоставили достатъчно информация.

Забавянето може да и да е по друга причина. Друга публикация в Reuters казва, че властите в Пекин са "узрели" за преговори с Брюксел за търсене на изход от ситуацията. В същата се изчислява, че ако митото за вносни китайски електромобили бъде вдигнато с 10% над сегашните 10, това би струвало на източните производители допълнителни над 900 млн. евро годишно, като цифрата ще се увеличава предвид нарастващия брой модели и желаещи да стъпят на европейския пазар.

Китай също заплаши, че ще качи митата за западните производители до 25% (от 15), но сега се прокрадват гласове, че може и да свали митата до 10%, ако в ЕС направят обратен завой. Предстои да видим какво ще се случи след изборите, но си мислим, че политическата игра ще надделее и ще се размине без показване на митата за вносните китайски електромобили, защото реципрочният ход от страна на Китай ще накърни много интересите на германските производители.

китайски автомобили мита